Μερτύρη Αθηνά

«Θυρωρόοος...θυρωρόοος» φώναζε επίμονα σε όλη την ταινία, η δεσποινίς Κουφοπούλου απευθυνόμενη στον Πολύδωρο, τον οποίο υποδυόταν ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Ο παπατρέχας». Η Αθηνά Μερτύρη υπήρξε μια πολύ γνώριμη φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου. Ανήκε στην «Αγία Τριάδα των άσχημων» αλλά εξαιρετικά επιτυχημένων ηθοποιών εκείνης της εποχής. Η Γεωργία Βασιλειάδου και η Ταϋγέτη Μπασούρη κατείχαν τις άλλες δύο θέσεις. Μάλιστα, η ηθοποιός, σε συνέντευξή της, είχε αποκαλύψει ότι η καριέρα της ξεκίνησε χάρη στη Γεωργία Βασιλειάδου. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1931 και σε νεαρή ηλικία έφυγε στην Αθήνα για θεατρικές σπουδές. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι πραγματοποιήθηκε το 1961 με το πειραματικό θέατρο Τσέπης της Μαριέττας Ριάλδη στο έργο του Ιονέσκο «Η φαλακρή τραγουδίστρια». Οι σκηνοθέτες συνήθως την επέλεγαν να υποκριθεί τη γεροντοκόρη που ψάχνει απεγνωσμένα να παντρευτεί. Ήταν ο «κακός μπελάς» του Βέγγου σε πολλές ταινίες, αφού για πολλά χρόνια ήταν στο θίασό του και συνήθως έπαιζε την επίδοξη φιλενάδα του, που όταν την έβλεπε άλλαζε δρόμο!


Ο παπατρέχας, Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο, Μην είδατε τον Παναή, Σχολή για σοφερίνες, ήταν κάποιες από τις πολύ επιτυχημένες συνεργασίες της Μερτύρη με τον ηθοποιό. Μέσα από τους ρόλους της προσπαθούσε να δώσει μια ξεχωριστή χάρη. Έπαιξε βοηθητικούς ρόλους σε δεκάδες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν μια ταλαντούχα ηθοποιός που γνώριζε πολύ καλά τις δυνατότητές της.


Τη δεκαετία του '80, που οι βιντεοκασέτες μεσουρανούσαν, η Μερτύρη συμμετείχε σε πολλές ταινίες. Όλοι γνώριζαν το πρόσωπο αλλά λίγοι το όνομά της. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα της. Συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της και διαχειρίστηκε την καριέρα της με τον τρόπο που εκείνη ήθελε. Σε κάποιες ταινίες εμφανιζόταν ως Αθηνά Μερτίρη, αλλάζοντας την ορθογραφία του επιθέτου της, ενώ σε άλλες ως Αθηνά Μετρήτη. Στο τέλος της καριέρας της συμμετείχε στην εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία των Ρέππα - Παπαθανασίου Safe sex, υποδυόμενη την Νταίζη Μορένου, μια λαϊκή έκπτωτη ντίβα της λυρικής. Η ηθοποιός αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ύστερα από δική της επιλογή, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας της. Στο πλευρό της στάθηκε η κόρη της, επίσης ηθοποιός, Βαρβάρα Μερτύρη. Η Αθηνά Μερτύρη έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου