Σταύρος Παράβας

Η ζωή του και το έργο του



Ο Σταύρος Παράβας μεγάλωσε στα Προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αδέρφια της οικογένειάς του. Ο ίδιος έχει πει ότι τα παιδικά του χρόνια του ήταν πολύ δύσκολα, αλλά γεμάτα από αγάπη, ανεμελιά και όνειρα. Στοιχεί απαραίτητα για χαρακτήρες φαρσοκωμωδίας, όπως αυτοί που ενσάρκωνε με μοναδικό και αμίμητο τρόπο στον κινηματογράφο, ο μεγάλος αυτός κωμικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Η πρώτου επαφή με τη σκηνή ήταν με τον θίασο της Κατερίνας στο έργο «Πρώτο ψέμα» του Γεώργιου Ρούσσου. Συνέχισε να εμφανίζεται σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις μέχρι το 1960, χρονιά που έκανε και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Χριστίνα» του Γιάννη Δαλιανίδη. Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με τη Finos Film, παίζοντας στις ταινίες «Ο σκληρός άντρας» και η «Αλίκη στο Ναυτικό».





Ο Φίφης που έγινε μάγκας με τρίκυκλο 


Στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ πλούσια κινηματογραφική καριέρα σε 47 συνολικά κινηματογραφικές ταινίες. Οι ρόλοι του σφυρηλάτησαν τα στερεότυπα του λαϊκού μάγκα και του «σαχλού» ομοφυλόφιλου - ο θρυλικός Φίφης - και ήταν ο πρώτος ηθοποιός στον Ελληνικό κινηματογράφος που ερμήνευσε ρόλο ομοφυλόφιλου. Η ταινία που πρωτοέπαιξε τον Φίφη ήταν η «Μικροί μεγάλοι εν δράση» του Λάσκου. Κάποιες από τις επιτυχίες του είναι «Ο Φίφης ο ακτύπητος», «Η Βουλευτίνα», «Ο παλιάτσος», «Ο μόδιστρος», «Ο Σταύρος είναι πονηρός» και άλλα. Παράλληλα εμφανιζόταν και στο μουσικό θέατρο με ιδιαίτερη επιτυχία.


Μετά την επιστροφή του από τη Γυάρο, όπου είχε εκτοπιστεί από τη Χούντα - λόγω της παράστασης «Ντιρλανταντά» που είχε ανεβάσει ο ίδιος - υποδύθηκε ρόλους σε παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Στη Finos Film έπαιξε συνολικά σε πέντε ταινίες. Σε δύο από αυτές, όπου πρωταγωνίστησε: «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» και το «Κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας». Οι ερμηνείες του ως τίμιου, φτωχού και αγαπησιάρη μάγκα άφησαν εποχή. Όπως είχε εξομολογηθεί σε αυτές τις ταινίες άφησε μουστάκι γιατί ήθελε να απομακρυνθεί από την εικόνα του «ελαφρού» Φίφη, που είχε υποδυθεί στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.


Η αδερφή του Ωνάση


Στα αισθηματικά του ήταν φειδωλός, αλλά είχε κατακτήσεις. Όπως είχε εκμυστηρευτεί στον ηθοποιό Γιάννη Νέζη στο παρελθόν είχε σχέση με την αδερφή του Ωνάση, Καλλιρρόη Πατρονικόλα. Όπως διηγείται: «μια φορά είχαν πάει στα μπουζούκια και ζήτησε από τν Ωνάση φωτιά για το τσιγάρο του. Ο Ωνάσης πήρε ένα σπίρτο από ένα κουτί που έγραφε «Ολυμπιακή» και του είπε: «Καιρός είναι να πάρεις κι εσύ κάτι από την Ολυμπιακή». Οικογένεια απέκτησε με την Άννυ και απέκτησε τρία παιδιά τη Μάρθα, τη Βανέσα και τον Τζόναθαν. Την περίοδο της δικτατορίας, όμως η σύζυγος και τα παιδιά του επέστρεψαν μόνιμα στην Αγγλία. Τον Παράβα σημάδεψε η ξαφνική απώλεια του γιου του Τζόναθαν το 2002 από πνευμονικό οίδημα. Παρηγοριά του, τα επόμενα χρόνια, ήταν ο μικρός Σταύρος, ο εγγονός του. Ο Σταύρος Παράβας έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, από ανακοπή καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου