Pink Panther (1969)

Ο Ροζ Πάνθηρας είναι ένας χαρακτήρας εμπνευσμένος από τον πολύ γνωστό και βραβευμένο με Όσκαρ (το 2004) σκηνοθέτη Blake Edwards. Χρησιμοποίησε τον εν λόγω χαρακτήρα το 1963 στην ομωνυμη ταινία του. Η ταινία αυτή είχε αρκετές συνέχειες από τον ίδιο (5 στο σύνολο) και ακόμη μία παίχτηκε στους κινηματογράφους πριν από ένα χρόνο. Ο Ροζ Πάνθηρας ως κινούμενο σχέδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1964. Συνολικά παίχτηκαν 124 shorts με καταπληκτικό αποτέλεσμα (αν και αργότερα κι άλλοι προσπάθησαν να συνεχίσουν τη σειρά αυτή χωρίς το ίδιο αποτέλεσμα). Το πρώτο μάλιστα επεισόδιο (The Pink Phink) βραβεύτηκε παίρνοντας το βραβείο Όσκαρ για το Best Short Subject (Cartoons).
Ο Ροζ Πάνθηρας είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Μία μεγάλη ροζ γάτα δηλαδή. Αλλά συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, τρώει σαν άνθρωπος, κοιμάται, πλένει τα ρούχα του (που ποτέ δε φοράει), ερωτεύεται, οδηγεί αυτοκίνητο (ή και μοτοσυκλέτα), νταντεύει και αλλάζει μωρά, πηγαίνει για κυνήγι και ψάρεμα, κάνει τον πιλότο, πηγαίνει στον στρατό, εργάζεται σε διάφορες δουλειές, κτλ. 


Αλλά το σημαντικότερο που κάνει είναι ότι προσφέρει το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με τα παθήματά του και την τύχη ή ατυχία του. Άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι δε μιλάει ποτέ (δηλαδή, σχεδόν ποτέ ... εκτός από δύο φορές σε όλα τα 124 επεισόδια !!!). Δε χρειάζεται άλλοστε να μιλήσει (είναι 'ζώο' σε τελική ανάλυση - ίσως βέβαια κάποια άνθρωποι να είναι πιο πολύ ζώα από αυτόν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία ;-). Εξαιρετική μανία του είναι φυσικά το Ροζ χρώμα που το προτιμάει σε οτιδήποτε. Από το χρώμα του αυτόκινήτου του έως του σπιτιού του, κτλ.
Μαζί με τον Ροζ Πάνθηρα εμφανίζεται κι ένας άλλος χαρακτήρας ο οποίος ονομάζεται Ο Άνθρωπος (The Man). Είναι αυτό το αστείο κοντόχοντρο άσπρο ανθρωπάκι που είναι πάντοτε το θύμα του Ροζ Πάνθηρα. Ο Άνθρωπος περνάει όλες τις δοκιμασίες και τελικά αποτυγχάνει παταγωδώς, αφού έχει απέναντί του τον Ροζ Πάνθηρα. Είναι πάει να φάει σε ένα εστιατόριο, είτε προσπαθεί να χτίσει ένα σπίτι, είτε οδηγεί, είτε κάνει τον ληστή ή τον κάου-μπόυ πάντοτε στο χάνει στο τέλος.


Παράλληλα με τον Ροζ Πάνθηρα γνωρίσαμε κι άλλους χαρακτήρες στο Pink Panther Show. Ένας ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν ο Επιθεωρητής. Δεν είναι φυσικά άλλος από τον Inspector Clouseau. Πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία του Blake Edwards 'Pink Panther' και τον ρόλο τον είχε ο αειμνηστος Peter Sellers. Στην μικρή οθόνη και στα cartoons συγκεκριμένα η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1965 με το επεισόδιο 'The Great DeGaulle Stone Operation'. Ο Inspector έχει σύμμαχό του τον μικρούλη Pier (ας μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά διαδραματίζονται στη Γαλλία) και τον αυστηρό αρχηγό της αστυνομίας. Οι εχθροί του ποικίλουν σε κάθε επεισόδειο. Στην αρχή τα καταφέρνουν και ξεφεύγουν αφού έχουν πρώτα ανατινάξει, πυροβολήσει, γκρεμίσει ή πλακώσει, γυμνώσει (και άλλα ρήματα σε -ώσει) τον Inspector, αλλά στο τέλος (σχεδόν πάντα) ο Inspector βγαίνει νικητής. Συνολικά παίχτηκαν 34 επεισόδεια.
Άλλοι χαρακτήρες είναι το Μυρμήγκι και ο Μυρμηγκοφάγος (The Ant and the Aardvark). Ένας μεγάλος μπλε Μυρμηγκοφάγος κι ένα μικρό κόκκινο Μυρμήγκι μας κάνουν να ξερενόμαστε στα γέλια στα 17 επεισόδεια που παίχτηκαν. Τι πιο απλό από ένα μεγάλο ζώο που τρώει όλη την ώρα μυρμήγκια να φάει ένα τόσο δα μικρό μυρμηγκάκι... Αλλά όχι για τον δικό μας μυρμηγκοφάγο. Το μυρμήγκι αυτό έχει πολλούς συμμάχους. Από τίγρεις, επιστήμονες, αρκούδες, φορτηγά (!!!), καρχαρίες, κτλ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο μυρμηγκοφάγος μας είναι εξαιρετικά άτυχος. Τη βγάζει - δεν τη βγάζει από την πείνα ο καημένος! Παίχτηκαν 17 επεισόδια.


Συνεχίζοντας την αναδρομή αυτή στο Σόου του Ροζ Πάνθηρα, πέφτουμε μπροστά σε δύο πολύ γνωστά βατραχάκια. Τον Τόρο (ένα παχουλό βάτραχο) και τον Πάντσο (έναν αδύνατο). Στα 17 επεισόδια που παίχτηκαν με το όνομα Tijuana Toads οι δύο φίλοι μας προσπαθούν απλά και μόνο να επιβιώσουν από φίδια (τον Blue Racer), από πουλιά (τον Crazylegs Crane), από μάγειρες, κτλ. Μέχτι και ζουζούνια που ξέρουν τζούντο συναντούν !!! Εδώ θα ήθελα να πω ότι η φωνή του Πάντσο είναι του ηθοποιού Tom Holland ο οποίος κάνει αρκετούς Μεξικάνους χαρακτήρες στα Looney Tunes.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου