Γαλάζια Λίμνη

Brooke Shields, Christopher Atkins, Leo McKern


 Έχουν περάσει 39 χρόνια από τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία, «Η γαλάζια λίμνη». Στην εποχή της μάγεψε το κοινό με το όμορφο τοπίο και σόκαρε κάποιους, αν και δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές γυμνές σκηνές. Ωστόσο, το γυμνό τη δεκαετία του ’80 σε εμπορικές ταινίες ήταν ασυνήθιστο, ειδικά όταν οι ρόλοι των πρωταγωνιστών ήταν ανήλικοι. Το γυμνό αποτελούσε ταμπού και ειδικά το εφηβικό γυμνό της «Γαλάζιας Λίμνης» την κατέστησε για πολλές οικογένειες «απαγορευμένη». 

Το θέμα της ταινίας είναι η ζωή δύο νεαρών ναυαγών που εκτός από τη μάχη για την επιβίωση, παλεύουν και με την άγνωστη φύση τους, καθώς γίνονται έφηβοι, αλλάζουν, αγαπιούνται και κάνουν έρωτα. Η ταινία έκανε τέτοια αίσθηση, που ακόμα και η πιο συντηρητική εφημερίδα «Καθημερινή» αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ με δηλώσεις των πρωταγωνιστών και λεπτομέρειες από τα γυρίσματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι πρωταγωνιστές πέρασαν μαζί τρεις μήνες στον παράδεισο», ενώ ο νεαρός Άτκινς δήλωσε πως η «γαλάζια λίμνη» είναι το ιδανικό μέρος για μήνα του μέλιτος. «Κάποια μέρα μπορεί να παντρευτώ και να φέρω το κορίτσι μου εδώ», ανέφερε ο 19χρονος ηθοποιός.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Μπρουκ Σιλντς και ο Κρίστοφερ Άτκινς . Η Σιλτς ήταν μόλις 14 ετών. Οι παραγωγοί χρειάστηκε να λογοδοτήσουν στη Γερουσία και να αποδείξουν ότι στις γυμνές σκηνές η πρωταγωνίστρια είχε αντικατασταθεί από μια ενήλικη συνάδελφο της! Μάλιστα στις κοντινές σκηνές που η Σιλντς μιλούσε και δεν μπορούσε να ντουμπλαριστεί, τα μακριά μαλλιά της ήταν κολλημένα με κόλλα στο στήθος της για να μην κουνηθούν και το αποκαλύψουν. Η Σιλτνς, αν και ανήλικη, γοήτευσε το αντρικό κοινό και ιδιαίτερα την νεολαία. Ακόμα και ο συμπρωταγωνιστής της, όπως ανέφερε ο ίδιος, στην αρχή την ερωτεύτηκε, αλλά περνώντας ο καιρός, έγιναν δύο καλοί συνεργάτες και φίλοι.

Η «Γαλάζια Λίμνη» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρι Ντε Βετ Στάκπολ. Η ιστορία κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1923 ως  βουβή ταινία, ενώ γυρίστηκε στον ομιλούντα κινηματογράφο και το 1949 στα νησιά Φίτζι. Στην εκδοχή του 1980, το σενάριο έγραψε ο Ντάγκλας Ντέι Στιούαρτ και σκηνοθέτης ήταν ο Ράνταλ Κλάισερ. Ο διευθυντής φωτογραφίας Νέστωρ Αλμέντρος προτάθηκε για Όσκαρ. Ωστόσο, δεν το κέρδισε. Ο μουσικός παραγωγός της ταινίας, που ήταν και από τους μοναδικούς που έλαβαν μέρος και στη συνέχειά της, ήταν ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Πολυδούρης. Η ταινία γυρίστηκε στη Τζαμάικα και σε ένα ιδιωτικό νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Φίτζι, ενώ κάποιες μεμονωμένες σκηνές γυρίστηκαν στη Μάλτα.

Στην ταινία εμφανίζονται μέρη της χλωρίδας και της πανίδας των εξωτικών νησιών που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος από ντοκιμαντέρ.
Τα ιγκουάνα των νησιών Φίτζι μάλιστα, ήταν άγνωστα στους επιστήμονες μέχρι να παρουσιαστούν στην ταινία. Λέγεται ότι ο ερπετολόγος Τζον Γκίμπονς, όταν είδε την ταινία, ταξίδεψε μέχρι τα νησιά Φίτζι για να καταγράψει αυτό το νέο είδος ερπετού. Η «Γαλάζια Λίμνη» κόστισε περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η Μπρουκ Σιλντς έγινε σταρ και για πολλά χρόνια τα life style περιοδικά είχαν εκτενή ρεπορτάζ για τον αν είναι ή όχι παρθένα. Ήταν μια επικοινωνιακή τακτική που ενίσχυε η μητέρα και ο μάνατζέρ της, αλλά δε βοήθησε καθόλου την καριέρα της, καθώς δεν έκανε καμία άλλη τόσο μεγάλη επιτυχία, αν και όταν ωρίμασε έγινε μια καλή ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου