Γαρμπή Τζόλυ

Η ηθοποιός Τζόλυ Γαρμπή ήταν «δευτερορολίστρια» του ελληνικού κινηματογράφου, ωστόσο είναι πολύ γνωστή στο κοινό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έπαιξε σε περίπου 40 ταινίες. Σχεδόν όλες προβάλλονται μέχρι σήμερα με επιτυχία όπως «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η σωφερίνα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» και άλλες. Το χαρακτηριστικό της ήταν η βραχνή φωνή της και τα μεγάλα μάτια της. Η Ιουλία Γαρμπή, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της, γεννήθηκε το 1913 στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, από γονείς Κεφαλλονίτες, που είχαν μεταναστεύσει. Στην Νότια Αφρική έζησε τα παιδικά της χρόνια, αλλά στην εφηβεία της, η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στα 21 της χρόνια αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου και τραγουδιού, στο Ωδείο Αθηνών.

Όταν αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή, θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό και έτσι το 1938 πήγε στο Παρίσι. Την πρόλαβε όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και αναγκάστηκε να γυρίσει στην Ελλάδα, όπου δεν έμεινε άπρακτη. Την περίοδο 1940-41 προσέφερε τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, ενώ αργότερα πήρε μέρος στην Αντίσταση. Πριν φύγει για το Παρίσι και ενώ ήταν ακόμα σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη βουβή ταινία «Κοινωνική Σαπίλα» (1932). Πέρασαν 21 χρόνια για να γίνει γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο, όταν το 1953 πήρε μέρος στην ταινία «Ο δρόμος με τις ακακίες». Έκτοτε άνοιξε ο δρόμος και η ηθοποιός ξεκίνησε την επιτυχημένη καριέρα της.
Οι ταινίες που την έκαναν γνωστή ήρθαν τη δεκαετία του 1960, οπότε η ηθοποιός ήταν ήδη μεγάλη σε ηλικία. Γι’ αυτό ερμήνευσε αρκετές φορές τη μητέρα ή τη θεία νεότερων πρωταγωνιστών. Η εικόνα της ηθοποιού όπως έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού είναι αυτή της ώριμης κυρίας. Ωστόσο η ηθοποιός,  προσπαθούσε να απαλύνει τα σημάδια του χρόνου με μικροεπεμβάσεις, γεγονός που κατέκρινε η Σαπφώ Νοταρά η οποία είχε πει στον Σπύρο Μπιμπίλα: « Μου έλεγε συνέχεια: “Μην κάνεις παρέα την Τζόλυ Γαρμπή. Αυτή κάνει τη νέα”. Δεν χώνευε καθόλου τη Τζόλυ γιατί έκανε λίφτινγκ, για να φαίνεται νεότερη».

Η Γαρμπή παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία τον επίσης ηθοποιό Θεόδωρο Μορίδη, με τον οποίο έζησε τελευταία 20 χρόνια της ζωής της. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά. Πήρε μέρος και σε τηλεοπτικές σειρές  όπως ο «Μεθοριακός Σταθμός», « Βίβα Κατερίνα», «Μονάχους μονάχους». Έφυγε από τη ζωή στις 9 Δεκεμβρίου του 2002. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε με τον σύζυγό της στο εξοχικό τους στο Μάτι, αποτραβηγμένη από τη δημοσιότητα. Πέθανε σε οίκο ευγηρίας ώστε να έχει την απαραίτητη φροντίδα και ο θάνατός της δημοσιοποιήθηκε δέκα ημέρες αργότερα. Ένα χρόνο μετά την «ακολούθησε» και ο Μορίδης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου