John Joseph Travolta

Ήταν ο μικρότερος από τα έξι αδέρφια του. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και η μητέρα του εργαζόταν ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ και έχει ιταλικές και ιρλανδικές ρίζες. Μικρός ήθελε να γίνει πιλότος και έκανε συλλογή χρονοδιαγραμμάτων αερογραμμών από τουριστικά γραφεία. Έγινε ηθοποιός χάρη στη μητέρα του, η οποία  από μικρό τον έπαιρνε μαζί της στο θέατρο. Τα καλοκαίρια συμμετείχε σε παιδικές παραστάσεις, ώσπου κέρδισε τον πρώτο του ρόλο σε επαγγελματικό θέατρο. Ο σκηνοθέτης τον προσέλαβε επειδή ήταν χαρούμενος και ορεξάτος όταν ανέβαινε στη σκηνή. Στα 17 του χρόνια παράτησε το σχολείο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος σε παραστάσεις του Μπόντγουέι. 

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση υποδύθηκε έναν ασθενή στην σειρά “Emergency”, ενώ ο πρώτος του ρόλος στον κινηματογράφο ήταν σε ταινία τρόμου. Τη δεκαετία του ’70 έκανε δεσμό με την κατά 18 χρόνια μεγαλύτερη του ηθοποιό Νταιάνα Χάιλαντ, η οποία πέθανε το 1977 από καρκίνο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Ρίτσαρντ Γκιρ οφείλει την καριέρα του σε εκείνον, καθώς ο καλλιτέχνης με προτροπή του ατζέντη του απέρριψε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες «Ημέρες ευτυχίας», «Επάγγελμα: Ζιγκολό», «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν» και «Σικάγο», στις οποίες τελικά πρωταγωνίστησε ο Γκιρ και όλες έγιναν επιτυχίες. Τη δεκαετία του ’80 ήταν ήδη καταξιωμένος ηθοποιός με κοινό σε όλο τον κόσμο. «Είχα τη φήμη της Μέριλιν Μονρόε και του Έλβις Πρίσλεϊ, αλλά ο λόγος που δεν κατέληξα όπως εκείνοι, ήταν τα πιστεύω μου. Πολλοί κρίνουν τη Σαϊντεολογία, αλλά δεν γνωρίζουν για τι μιλάνε», είχε δηλώσει για την επιτυχία του στον κινηματογράφο και την απόφαση του να ενταχθεί στην Εκκλησία της Σαϊντεολογίας. Για κάθε του εμφάνιση στον κινηματογράφο αμειβόταν πολλά εκατομμύρια δολάρια και απέκτησε τεράστια περιουσία. Αγόρασε τρία αεροσκάφη Gulfstream, ένα Learjet και ένα Boeing 707 και πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο, να γίνει πιλότος. Διαμόρφωσε στο σπίτι του δύο διαδρόμους για να απογειώνεται και να προσγειώνεται όποτε επιθυμεί. 

Το 1992 παραλίγο να σκοτωθεί, όταν το αεροπλάνο που κυβερνούσε παρουσίασε ηλεκτρική βλάβη. Κατάφερε να το προσγειώσει νύχτα στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, αποφεύγοντας την τελευταία στιγμή να συγκρουστεί με άλλο αεροσκάφος. Παντρεύτηκε το 1991 και απέκτησε τρία παιδιά. Ο ένας του γιος πέθανε το 2009 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις Μπαχάμες. Ο 63χρονος σήμερα ηθοποιός ζει στη Φλόριντα και ετοιμάζεται για την επόμενη ταινία του που θα προβληθεί το 2018 στον κινηματογράφο. Έχει παίξει σε περισσότερες από 50 ταινίες, αλλά οι μεγαλύτερες επιτυχίες του παραμένουν το «Grease» και «Πυρετός το Σαββατόβραδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου