Πρωτιά για τον Βασίλη Κεκάτο στις Κάννες


Ο σκηνοθέτης από την Κεφαλλονιά, Βασίλης Κεκάτος, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους για την ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Από τις 4.240 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον πλανήτη που υποβλήθηκαν στο αντίστοιχο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, επιλέχθηκαν μόλις 11. Ανάμεσά τους και το φιλμ «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους, ένα βραβείο που για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα. Η ταινία κέρδισε ένα ακόμα βραβείο, τον Queer Palm, δηλαδή τον Φοίνικα για ταινίες με queer αισθητική η θεματολογία.
Δύο άγνωστοι άνδρες συναντιούνται ένα βράδυ σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο κοντά στην Εθνική Οδό. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Και για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22,50 ευρώ.

Η πορεία του  
Ο Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε το 1991 στην Κεφαλλονιά και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή καλών τεχνών του πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου. Αποφοίτησε με άριστα από εκεί το 2013 και το 2014 έκανε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ανάδρομος», η οποία προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Δράμας και Νυχτών Πρεμιέρας, καθώς και σε ορισμένα φεστιβάλ του εξωτερικού. To 2016 κέρδισε στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Σάντανς και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute, με την ταινία του «Zero Star Hotel». Το 2017 συμμετείχε στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και στο European Short Pitch της Nisi Masa, με το σενάριο της ταινίας του «Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν». Η ταινία, σε συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 και την Αμερικάνικη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2019.
Έχει ήδη συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως στο Palm Springs και το Zinebi και έχει βραβευθεί σε αρκετά από αυτά, όπως στο Φεστιβάλ του Βιλερμπάν όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας και στο Φεστιβάλ της Δράμας όπου τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Αυτή την εποχή εργάζεται πάνω στο σενάριο της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του. Ο Βασίλης Κεκάτος είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival, του καλοκαιρινού φεστιβάλ που μετατρέπει ειδυλλιακές παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία της Κεφαλλονιάς σε μαγευτικά θερινά σινεμά.

Δείτε το trailer:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου