Shrek (2001)

Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz


Πρόκειται για ένα κινούμενο σχέδιο που βασίζεται σε δημιουργίες του ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην τεχνική (deep canvas), τεχνική που χρησιμοποιήθηκε και στους Δεινόσαυρους του DISNEY. Κάτω από τις οδηγίες του Andrew Adamson και της Vicky Jenson, σκηνοθετών του Shrek, οι ηθοποιοί και τα κινούμενα σχέδια ενώνουν τις δυνάμεις τους , παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο το νέο μεγάλο πράσινο γιγάντιο ξωτικό του αιώνα. Παρωδία των ηρώων των παραμυθιών (Ρομπέν των δασών , Χιονάτη, Σταχτοπούτα, τα τρία γουρουνάκια και πολλών άλλων), με σκηνές που διακωμωδούν ταινίες του κινηματογράφου όπως το Matrix –η πριγκίπισσα βγάζει νοκ άουτ την συμμορία του Ρομπέν με κινήσεις από το Matrix - το Robin Hood Οι ήρωες με τα κολαν ή σειρές όπως το ραντεβού στα τυφλά (ο Farquaad επιλέγει την νύφη μέσα από ένα είδος παιχνιδιού) και με μουσική επένδυση από τραγούδια των δεκαετιών '60 και '70 –π.χ. I Am A Believer του Neil Diamond - κερδίζει το Oscar στην κατηγορία Best Animated Picture το 2002, καθώς και το βραβείο Annie το 2001. 

Πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και με πολύ καλές ερμηνείες από την πλευρά των ηθοποιών μολονότι οι τελευταίοι δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ο κάθε ένας γύρισε ξεχωριστά τα δικά του κομμάτια, ενώ η ταινία χρειάστηκε σχεδόν 5 χρόνια για ολοκληρωθεί. Ανάμεσα στις αλλαγές που έγιναν ήταν και η φωνή του Shrek καθώς αρχικά είχε ηχογραφηθεί από τον Chris Farley. Μετά όμως τον θάνατό του ο ρόλος δόθηκε στον Mike Myers όπου και τον ολοκλήρωσε. 
Το Shrek κλέβει την παράσταση και κερδίζει την καρδιά μικρών και μεγάλων. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ιστορία των William Steig και Ted Elliott μαγνητίζει την προσοχή ενήλικου και ανήλικου κοινού ενώ στο τέλος μας αφήνει μια γλυκιά γεύση από αληθινή αγάπη, αγάπη που δεν επηρεάζεται από την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου (ή καλύτερα του ξωτικού). Αν είστε ανάμεσα επομένως σε αυτούς που βαρέθηκαν τους όμορφους πρίγκιπες και τις γλυκανάλατες πριγκίπισσες, αν θέλετε να γνωρίσετε τον πιο γλυκό γίγαντα και τον πιο φλύαρο γαϊδαράκο, δεν έχετε παρά να εμπιστευτείτε τον Shrek.

Δείτε το trailer:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου