Ποιος έχει ρεκόρ συμμετοχών σε ελληνικές ταινίες

Αν και είχε πάντα δεύτερους ρόλους, έκανε καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά.


Πρόκειται για έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά παρόλο που έπαιζε δεύτερους ρόλους. Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής σε ελληνικές ταινίες αφού κατάφερε να συμμετάσχει σε 200 ταινίες σε χρονικό διάστημα 44 ετών, αρχής γενομένης το 1929 όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον βουβό κινηματογράφο, όταν η τέχνη του πανιού είχε μόλις αρχίσει να γεννιέται στην Ελλάδα.
Υπήρξε από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου ενώ έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Γεννήθηκε το 1908 στην Τραπεζούντα του Πόντου. Το 1922 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του εκτοπισμού του ποντιακού πληθυσμού από τους Νεότουρκους.
Από μικρός ήταν άριστος μαθητής και πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον Δημήτρη Ψαθά. Με τα περισσότερα μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος να είναι ηθοποιοί,απέκτησε κλίση στην υποκριτική, συμμετέχοντας σε σχολικές παραστάσεις ενώ οι πρώτοι ρόλοι στο θέατρο δεν άργησαν να έρθουν. Έκτοτε εργάστηκε τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, γυρνώντας όλη την Ελλάδα με θιάσους και περιοδεύοντας σε χώρες του εξωτερικού για να δώσει παραστάσεις για τους ομογενείς.
Το 1929 στην αρχή της γέννησης του ελληνικού κινηματογράφου, στο δρόμο του βρέθηκε ο μεγάλος Πόντιος συγγραφέας και ποιητής Παύλος Νιρβάνας, ο οποίος γίνεται η αφορμή για να εισέλθει τότε ο Περικλής Χριστοφορίδης στο σινεμά. Στην αρχή γυρίστηκε η ταινία «Αστέρω» και μετά η ταινία «Η μπόρα», ένα δραματικό βουκολικό έργο του Π. Νιρβάνα.

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες στις οποίες πήρε μέρος ο Χριστοφορίδης είναι: «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο», «Η κυρά μας η μαμή», «Μανταλένα», «Ο κατήφορος», «Κάτι να καίει», «Δεσποινίς διευθυντής», «Γαμπρός απ' το Λονδίνο», «Η χαρτοπαίχτρα» και πολλές άλλες.
Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε» όπου ο ίδιος συμπρωταγωνιστεί με τον Δημήτρη Χορν, υποδυόμενος έναν λογιστή τράπεζας που ανακαλύπτει την απάτη που κάνει ο Χορν.
Σε κάποιο διάλειμμα των γυρισμάτων, του λέει ο Χορν πειραχτικά: «Βρε αφώτιστε, πως βρήκες την κατάχρηση;». Έκπληκτος ο Χριστοφορίδης, απαντά στα ποντιακά: «Νέππε αφορισμένε, με τ' όποιον σσέρ' επήρες τα παράδας;» (βρε αφορισμένε με ποιο χέρι πήρες τα χρήματα;) «Με αούτο!» απαντά ο Χορν δείχνοντας το δεξί του χέρι και οι δυο τους ξέσπασαν σε γέλια.
Αποσύρθηκε οριστικά, το 1979, έχοντας συμπληρώσει ακριβώς 50 χρόνια στην υποκριτική. Τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Απεβίωσε το 1983 έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου