Αυτή είναι η πρώτη ταινία πορνό

Στην πραγματικότητα ήταν λογοκριμένο γυμνό και η πρωταγωνίστρια ήταν χορεύτρια του καμπαρέ.

Η πρώτη πορνογραφική ταινία κυκλοφόρησε το 1896 με τίτλο Ώρα ύπνου για τη νύφη. Σκηνοθέτης ήταν ο Γάλλος φωτογράφος Άλμπερτ Κίρσνερ, παραγωγός ο πορνογράφος Γιουτζέν Πιρού και πρωταγωνίστρια ήταν η αισθησιακή Λουίς Γουίλι. Η Γουίλι ήταν γνωστή χορεύτρια σε καμπαρέ και στην ταινία εκτέλεσε το πρώτο κινηματογραφημένο στριπτίζ στην ιστορία. Το φιλμ είχε διάρκεια 7 λεπτά, αλλά βρισκόταν παρατημένο στα αρχεία του Γαλλικού Κινηματογράφου για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται μόλις δύο λεπτά από την ταινία.



Η ταινία με τίτλο Μετά τον χορό κυκλοφόρησε το 1897. Σκηνοθέτης ήταν ο Μάγος του κινηματογράφου Ζορζ Μελιέ. Διαρκεί μόλις 1 λεπτό και δείχνει μια γυναίκα να γδύνεται με τη βοήθεια της υπηρέτριάς της, έπειτα από μια βραδινή έξοδο. Πρωταγωνίστρια ήταν η Ζαν Νταλσί, η οποία έμελλε να γίνει η σύζυγος του σκηνοθέτη Ζορζ Μελιέ.
Η Νταλσί φοράει κορμάκι στο χρώμα του δέρματος, αλλά κάποιος λιγότερο παρατηρητικός θα μπορούσε εύκολα να μην το αντιληφθεί. Ακόμα και αυτό το λογοκριμένο γυμνό ήταν αρκετό για να βάλει την ταινία στην κατηγορία των ενηλίκων και να προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού της εποχής. Ο Μελιέ θεωρείται απ' τους πρωτοπόρους του κινηματογράφου, καθώς δικό του έργο ήταν και η πρώτη ταινία θρίλερ, το Κάστρο του διαβόλου, που κυκλοφόρησε το 1896. Τα πρώτα πορνό σήμερα θα ήταν απλές σκηνές σε μια ταινία δράσης. Τότε όμως ήταν κινηματογραφική και καλλιτεχνική πρωτοπορία που άνοιγε τον δρόμο για την πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κινηματογράφου, αν και ποτέ καμία ταινία δεν προτάθηκε για Όσκαρ. Ίσως γιατί κανείς δεν παρακολουθεί την υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου