Τα παιδικά της ΕΡΤ που λατρέψαμε


Πώς να ξεχάσει κανείς τη «Φρουτοπία», τον «Παραμυθά» και «Του Κουτιού τα Παραμύθια»;
Πώς να σβήσεις από τη μνήμη σου τα μεταγλωττισμένα παιδικά προγράμματα της ΕΡΤ, με το επιτελείο των ηθοποιών που δάνειζε τις φωνές του στις παιδικές σειρές να συνοδεύουν την πρώτη παιδική μας ηλικία; Ας θυμηθούμε τα παιδικά προγράμματα που λατρέψαμε από τη συχνότητά της.

Φρουτοπία

Ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης δημιουργούν το 1983 τη θρυλική Φρουτοπία (50 τεύχη). Δύο χρόνια αργότερα, το 1985, το κόμικ μεταφέρεται στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης (47 επεισόδια) οπτικοποιημένο με μαριονέτες.

Κάπου, Κάπως, Κάποτε

Οι μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη αποκτούν τηλεοπτική υπόσταση το 1988, με την ΕΤ-2 να παράγει και να μεταδίδει 26 επεισόδια (διάρκειας 15 λεπτών) της παιδικής σειράς. 


Του Κουτιού τα Παραμύθια

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (1987), η ιδέα της οικογένειας Σοφιανού βρίσκει τηλεοπτική στέγη στην ΕΡΤ: ένας μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια χωρούσε μέσα σε ένα κουτί! Ποιος να ξεχάσει τον Ρούχλα, τον Φιόγκο, τον Σεβαστιανό και τη Μελιά; Ο Παραμυθάς

Η δημοφιλέστατη παιδική εκπομπή μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι από το 1978 έως το 1983, με τις ιστορίες του παππού που ξέρει να τα λέει όμορφα να ανήκουν στον Πιλάβιο, τον Κυριτσόπουλο κ.ά.
Ο Θησαυρός της Βαγίας

Ήταν 14 Ιανουαρίου 1984 όταν η ΕΡΤ άρχισε να προβάλει την τηλεοπτική σειρά των 6 επεισοδίων (διάρκειας 30') της συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή. Το δημοφιλέστατο παιδικό πρόγραμμα της δεκαετίας του '80 προβλήθηκε και στην Αυστραλία το 1986 και το 1988 με αγγλικούς υπότιτλους.

Ο Κήπος με τα Αγάλματα

Μια παρέα παιδιών ανακαλύπτουν συμπτωματικά αρχαία αγάλματα θαμμένα στην άμμο: η τηλεοπτική μεταφορά του παιδικού βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη έγινε μάλιστα σε σκηνοθεσία και σενάριο Παντελή Βούλγαρη! Το παιδικό πρόγραμμα του 1981 ήταν και η πρώτη παιδική σειρά παραγωγής ΕΡΤ.

Γύρω-Γύρω Όλοι

Το 1988 έφερε στις αποσκευές του την παιδική εκπομπή της συγγραφέως Φρόσως Χατόγλου, με τραγούδια, παραμύθια και κουκλοθέατρο. Η ΕΡΤ-1 φιλοξένησε το θρυλικό παιδικό, με παρουσιαστές τη Χρύσα Σπηλιώτη και τον Γιάννη Ζουγανέλη (ο οποίος υπέγραψε και τη μουσική επένδυση).


Ντενεκεδούπολη

Κάθε Σάββατο στα τέλη του 1983 η ΕΡΤ πρόβαλλε το κουκλοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου: όπως όλοι θυμόμαστε, οι κούκλες ήταν τενεκεδένιες.
Το Καπλάνι της Βιτρίνας
Το περίφημο βιβλίο της Άλκη Ζέη μεταφέρεται το 1990 στην ΕΤ-1 σε 10 επεισόδια διάρκειας 28 λεπτών. Η Μέλια και η Μυρτώ, που διαμένουν σε νησί του Αιγαίου το 1936, ακούνε τις ιστορίες του παππού τους για την αρχαία Ελλάδα, με τη βαλσαμωμένη τίγρη του σαλονιού να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Πινόκιο

Στις 12 Φεβρουαρίου 1986 αρχίζει η προβολή της μεταγλωττισμένης σειράς κινουμένων σχεδίων από την ΕΡΤ-2: 52 επεισόδια (διάρκειας 30') του «The Adventures of Pinocchio» (1976) μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση και μαγεύουν τα παιδιά της εποχής.


Φρου Φρου

Άλλη μια μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων προβάλλεται από την ΕΡΤ-1 το 1987 (αυθεντικός τίτλος: Pumuckl - 1982) που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει!

Ο Φιλέας Φογκ και ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες

Η κρατική κάνει τη διαφορά το Σάββατο 27/12/1986 αναμεταδίδοντας μεταγλωττισμένο το περίφημο παιδικό «Around the World with Willy Fog» του 1983: 26 επεισόδια με το λιοντάρι Φιλέα Φογκ και την παρέα του καθηλώνουν το παιδικό κοινό.Τα Παραμύθια του Άντερσεν

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη του 1982 η ΕΡΤ έδειχνε τη μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων: 52 επεισόδια (διάρκειας 30') της ιαπωνικής παραγωγής προβλήθηκαν από την κρατική.
Γούντι ο Τρυποκάρυδος

Ποιος να ξεχάσει το χαρακτηριστικό γέλιο του Γούντι; Η περίφημη σειρά κινουμένων σχεδίων «The Woody Woodpecker Show» προβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Λάσι

Η τηλεοπτική Λάσι άρχισε να προβάλλεται στις 23 Δεκεμβρίου 1966 στην κρατική τηλεόραση απαθανατίζοντας τις περιπέτειες του πεισματάρικου κόλεϊ να επιστρέψει στα αφεντικά του.

Μια Φορά κι Έναν Καιρό Ήταν ο Άνθρωπος

Η ΕΡΤ είχε και παιδαγωγικούς σκοπούς και το απέδειξε με μια από τις καλύτερες σειρές της κρατικής εκπαιδευτικής τηλεόρασης!


Καρουζέλ

Η μεξικάνικη σειρά προβλήθηκε από τη συχνότητα της ΕΤ-2 λίγο καιρό μετά τη μετάδοσή της από τη μεξικανική τηλεόραση το 1989. Τη δεσποινίς Χιμένα τη θυμάστε σίγουρα.
Σπορτ Μπίλλυ

Την Παρασκευή 3/4/1981 έκανε το ντεμπούτο του στην Ελλάδα ο φοβερός και τρομερός Σπορτ Μπίλλυ, δύο μόλις χρόνια μετά την πρεμιέρα του στην αμερικάνικη τηλεόραση: 26 επεισόδια των 30 λεπτών μας καθήλωσαν στους κρατικούς μας δέκτες.
Ροζ Πάνθηρας

Το 1983 βρίσκει την ΕΡΤ-2 να προβάλλει τη ροζ συμφορά και να κάνει τα ελληνόπουλα πολύ πιο χαρούμενα.


Αστυνόμος Σαΐνης

Η ΕΡΤ μεταγλωττίζει την πασίγνωστη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1983 (Inspecteur Gadget) και ξεκινά την προβολή της το 1985. Οι Πέμπτες και τα Σάββατα ανήκαν στον τρελό επιθεωρητή, ο οποίος μας κράτησε συντροφιά στα ελληνικά για 86 επεισόδια (διάρκειας 30').

Τα Στρουμφάκια

Την Τετάρτη, 2 Μαΐου 1984, η ΕΡΤ γράφει ιστορία στα παιδικά: αρχίζει να προβάλει τους 4 πρώτους κύκλους (από τους 9 της αμερικάνικης σειράς του 1981) των Στρουμφ μονοπωλώντας σχεδόν το παιδικό ενδιαφέρον! Τετάρτη και Σαββατοκύριακα τα παιδιά μαζεύονταν για να απολαύσουν τα 256 επεισόδια των Στρουμφ (διάρκειας 15-30').


Το Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Μια από τις πλέον αγαπημένες παιδικές σειρές των μικρών τηλεθεατών της δεκαετίας του '80 θα χτυπούσε και την Ελλάδα το 1983: η ΕΡΤ ρίχνει στα πόδια μας τα 52 επεισόδια (διάρκειας 30') του βιβλίου φαντασίας της Σουηδής συγγραφέως Selma Lagerlof, για το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Μάγια η Μέλισσα

Η ΕΡΤ μεταγλωττίζει τη σειρά κινουμένων σχεδίων από την Ιαπωνία και την προβάλει από το 1979-1982. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Κάντυ Κάντυ

Μια από τις δημοφιλέστερες παιδικές σειρές κινουμένων σχεδίων που πρόβαλε ποτέ η ΕΡΤ έμελλε να κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων κοριτσιών (και όχι μόνο, βέβαια!). Η ιαπωνικής παραγωγής «Candy Candy» (1976) ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ το 1983 (μέχρι το 1987), ξεδιπλώνοντας τις δακρύβρεχτες περιπέτειες της σε 115 επεισόδια των 30 λεπτών.


Χάιντι

Το 1981, η κρατική συχνότητα μεταγλωττίζει την ιαπωνική σειρά κινουμένων σχεδίων του 1974 και την προβάλει σε 52 τριαντάλεπτα επεισόδια (κάθε Τρίτη και Σάββατο).

Πίπη Φακιδομύτη

Η 9χρονη Πίπη Φακιδομύτη (ή «Πίπη με τις Μακριές Κάλτσες» στα σουηδικά - Pippi Langstrump) ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδής συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν. Αποκλείεται να μην το θυμάστε! Και γι' αυτό ευθύνεται η κρατική τηλεόραση, που πρόβαλλε την τηλεοπτική παιδική σειρά το '79-'80.

Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι

Επί σειρά ετών το δεύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης έπαιζε αδιαλείπτως μια από τις πλέον αγαπημένες σειρές της παιδικής μας ηλικίας.
Τάο-Τάο
Τον θυμάστε; Η σειρά κινουμένων σχεδίων της ιαπωνικής τηλεόρασης (Taotao) άρχισε να προβάλλεται από την ΕΡΤ το 1983 σε 52 χορταστικά επεισόδια.
Οδύσσεια του Διαστήματος

Η θρυλική συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιαπωνίας (Ulysse 31 - 1981) μεταγλωττίστηκε από την ΕΡΤ και αναμεταδόθηκε το 1982: 26 επεισόδια των 30 λεπτών προβαλλόταν κάθε Σάββατο, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου