Η πιο splatter σκηνή στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το 1979 κυκλοφόρησε η ταινία που άλλαξε για πάντα την έννοια των «θρίλερ».Είχε τίτλο «Alien» και σκηνοθέτης ήταν ο ανερχόμενος τότε Ρίντλεϊ Σκοτ. Η ιστορία ήταν αρκετά απλή. Ένα διαστημόπλοιο επιστρέφει στη Γη, όταν σταματά σε έναν άγνωστο πλανήτη, απαντώντας σε μια έκκληση για βοήθεια. Εκεί εντοπίζουν ένα εγκαταλελειμμένο εξωγήινο σκάφος και όταν ερευνούν το εσωτερικό του, ένα μέλος του πληρώματος δέχεται επίθεση από έναν τερατόμορφο εξωγήινο. Όταν επιστρέφει στο σκάφος, αποκαλύπτεται ότι μέσα του εκκολάπτονταν τα αυγά του εξωγήινου, τα οποία εισβάλουν στο διαστημόπλοιο και σπέρνουν τον τρόμο. Στο τέλος, η άσημη μέχρι τότε Σιγκούρνεϊ Γουίβερ ως η ατρόμητη «Έλεν Ρίπλεϊ» καταφέρνει να εξολοθρεύσει τον εξωγήινο και το ταξίδι προς τη Γη συνεχίζεται.
Η πιο φρικιαστική σκηνή της ταινίας είναι αδιαμφισβήτητα η στιγμή που ο εξωγήινος «γεννιέται» και πετάγεται μέσα από το στήθος του Τζον Χερτ. Το στιγμιότυπο δεν σόκαρε μόνο το κοινό, αλλά και τους ίδιους τους ηθοποιούς, που δεν είχαν ιδέα τι θα αντιμετώπιζαν, όταν θα ξεκινούσε το γύρισμα. Στο σενάριο, ολόκληρη η σκηνή περιγραφόταν με τρεις μόνο λέξεις: «Το πράγμα αναδύεται». Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επίτηδες κράτησε κρυφή την τελική μορφή της σκηνής, για να καταφέρει να εκμαιεύσει πραγματικό τρόμο απ’ τους ηθοποιούς του.
Την ημέρα των γυρισμάτων, όσο το συνεργείο έστηνε το σκηνικό, οι ηθοποιοί απαγορευόταν να πλησιάσουν το δωμάτιο. Μόνο ο Τζον Χερτ, ο ηθοποιός που υποδύεται τον αξιωματικό που προσβάλλεται από τον εξωγήινο, βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Φαινόταν να είναι ξαπλωμένος πάνω στο κρεβάτι, αλλά στην πραγματικότητα καθόταν σε μια καρέκλα κρυμμένος από κάτω. Μόνο το κεφάλι του και τα χέρια του βρίσκονταν στο κρεβάτι και φαίνονταν να συνδέονται με το ψεύτικο στήθος που είχε κατασκευάσει το συνεργείο. Το ψεύτικο στήθος ήταν γεμάτο με πολλά λίτρα ψεύτικου αίματος, αλλά πραγματικά εντόσθια που είχαν προμηθευτεί από κρεοπωλεία. Η μυρωδιά ήταν αποκρουστική, όπως θυμάται η Γουίβερ. Όταν το σκηνικό ήταν έτοιμο, κάλεσαν τους ηθοποιούς. Τους είχαν προειδοποιήσει ότι θα πεταχτεί λίγο αίμα, γι’ αυτό και όλες οι κάμερες ήταν καλυμμένες με νάιλον, όπως και τα μέλη του συνεργείου. Οι ηθοποιοί στήθηκαν γύρω από το κρεβάτι που κείτονταν ο Τζον Χερτ και το γύρισμα ξεκίνησε. Στην πρώτη λήψη, ο εξωγήινος δεν κατάφερε να σκίσει την μπλούζα του Χερτ καθώς έβγαινε και η σκηνή επαναλήφθηκε. Η ηθοποιοί νόμισαν ότι ήταν απλώς ένας λάθος υπολογισμός, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εντολή του Σκοτ, ο οποίος ήθελε να τους κάνει να σκύψουν περισσότερο πάνω από το σώμα του Χερτ, εντελώς ανυποψίαστοι. Όταν έδωσε το σήμα και το πλάσμα πετάχτηκε μέσα από το κορμί του άνδρα, τα ουρλιαχτά των ηθοποιών ήταν απολύτως φυσικά. Εκτοξεύτηκαν λίτρα αίματος και έπεσαν στο πρόσωπο της Βερόνικα Κάρτραϊτ, η οποία τρόμαξε τόσο, που παραπάτησε, χτύπησε στο έπιπλο πίσω της και έπεσε στο πάτωμα, με τα πόδια στον αέρα. Η ίδια γελάει σε συνεντεύξεις της, όταν θυμάται το στιγμιότυπο: «Φάνηκαν μέχρι και η καουμπόικες μπότες που φορούσα».
Ο σεναριογράφος της ταινίας, Νταν Ο’Μπάνον, εμπνεύστηκε τη σκηνή, όταν έπαθε τροφική δηλητηρίαση και όσο ήταν στο ασθενοφόρο και σφάδαζε από τους πόνους, φανταζόταν ένα τέρας να γυρνάει στα σωθικά του.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την αντίδρασή της, που κόπηκε από την ταινία, στο βίντεο: (7.35)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=451&v=wbNRdQELnic

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου