Στεφανίδου Σμάρω

Η ηθοποιός Σμάρω Στεφανίδου είναι γνωστή στο κοινό από τη συμμετοχή της σε αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «ο Ζηλιαρόγατος», « Μανταλένα», «Αλοίμονο στους νέους», «Ο τρελός τα ‘χει 400». Η ηθοποιός δεν έπαιξε σε πολλές ταινίες, λιγότερες από 20, αλλά είχε μια πολύ πλούσια θεατρική και αργότερα τηλεοπτική καριέρα. Το ντεμπούτο της στο θέατρο το έκανε το 1937 με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια. Η ίδια η Κοτοπούλη μάλιστα αναγνώριζε τόσο το ταλέντο της Στεφανίδου, που όταν αρρώστησε δύο φορές την έχρισε αντικαταστάτριά της στην παράσταση. Αργότερα συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου όπως την Κυρία Κατερίνα, την Έλλη Λαμπέτη, τον Χορν, τη Βουγιουκλάκη, τον Κωνσταντάρα και άλλους.
Για περίπου 15 χρόνια έπαιζε μόνο στο θέατρο και δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τον κινηματογράφο. Η πρώτη της συμμετοχή σε ταινία έγινε το 1951 στα «Τέσσερα σκαλοπάτια». Η ηθοποιός ήταν τότε σχεδόν 40 χρόνων. Γι΄ αυτό ο περισσότερος κόσμος τη θυμάται πάντα σε μεγάλη ηλικία. 

Οι κρυφές σπουδές 
Το ξεκίνημα για τη Στεφανίδου δεν ήταν εύκολο, καθώς οι γονείς της δεν ήθελαν να γίνει ηθοποιός.
Η Σμάρω Στεφανίδου γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1913 στην Αθήνα. Ήταν ανατολίτισσα από καταγωγή, καθώς οι γονείς ήταν από τη Μικρά Ασία και οι παππούδες της από την Καππαδοκία και την Καισαρεία. Η ίδια μεγάλωσε με τους γονείς και τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέλφια της στον Βοτανικό. Φοίτησε στις καλόγριες, έκανε μαθήματα πιάνου και ξένων γλωσσών και ήταν σε όλα πολύ καλή μαθήτρια. Από μικρή τη γοήτευε η υποκριτική. Σαν παιδί διοργάνωνε παραστάσεις στο υπόγειο του σπιτιού της. Τότε οι γονείς της δεν φαντάζονταν ότι θα το έκανε επάγγελμα και απολάμβαναν την τσαχπινιά και τα νάζια της κόρης τους. Όταν τελείωσε το σχολείο η Σμάρω γράφτηκε στην Εμπορική Σχολή. Το μικρόβιο της υποκριτικής ήρθε στην επιφάνεια όταν ως φοιτήτρια συμμετείχε στη θεατρική ομάδα της σχολής και πήρε μέρος σε μια παράσταση αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

 Ένας καθηγητής της, της είπε: «πρέπει να παίξεις θέατρο επαγγελματικά». Και εκείνη το πήρε απόφαση. Δεν είχαν όμως την ίδια άποψη και οι γονείς της, που δεν ήθελαν η κόρη τους να μπλέξει με το θέατρο. Η Στεφανίδου αναγκάστηκε να κρατήσει μυστικές τις σπουδές της στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα για να καταφέρει να καλύψει μόνη της το κόστος έπιασε δουλειά ως δακτυλογράφος, επίσης κρυφά. Η φιλόδοξη νέα κατάφερε να πάρει το πτυχίο της από την Εμπορική σχολή και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της στην υποκριτική. Το μυστικό αποκαλύφθηκε στους γονείς της, όταν τους κάλεσε στις τελικές εξετάσεις της Σχολής. 

Ο γάμος και ο πρόωρος θάνατος του συζύγου της 
Η Σμάρω Στεφανίδου ήταν παντρεμένη με τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη, τον οποίο γνώρισε σε ένα χορό της Ιονίου Σχολής. Μετά τον γάμο τους έζησαν για λίγο καιρό στο Παρίσι, όταν ο Σεϊτανίδης επελέγη σαν εκπρόσωπος του Σωματείου Μουσικών για να τραγουδήσει στις εκδηλώσεις για το σχέδιο Μάρσαλ. Τότε έμεινε έγκυος στην κόρη τους Λήδα, που από τη στιγμή που γεννήθηκε έγινε η αδυναμία τους. Η μικρή περνούσε πολύ χρόνο με τον πατέρα της, ο οποίος δούλευε νυχτερινές ώρες, καθώς η μητέρα της ήταν στην ακμή της θεατρικής της καριέρας και έπαιζε σε πολλές παραστάσεις ταυτόχρονα.

Όταν η Λήδα έγινε 10 ετών, ο πατέρας της έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών, από καρκίνο. Μάνα και κόρη έμειναν μόνες. Γι’ αυτό η Λήδα Σαντάλα, που έγινε χορογράφος και χοροθεραπεύτρια την αποκαλούσε «μπα-μα». Η Σμάρω Στεφανίδου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το φθινόπωρο του 2010 σε ηλικία 97 ετών. Νοσηλεύτηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια. Λίγα χρόνια πριν είχε ιδρύσει μαζί με την κόρη της τον πολυχώρο Πολιτισμού και τεχνών Shantom στο Χαλάνδρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου