Ρίζος Νίκος

Ο πρώτος ρόλος του Νίκου Ρίζου ήταν ο θηριώδης Τόφαλος. Πως τον ανακάλυψε ο Αλέκος Σακελλάριος και τον έκανε τον πιο διάσημο κοντό του Ελληνικού κινηματογράφου.Ο Νίκος Ρίζος καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου ως ο κοντός του Ελληνικού σινεμά και όχι άδικα, καθώς το ύψος του με το ζόρι ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο. Ο ηθοποιός έχει σπάσει πολλά ρεκόρ, καθώς εμφανίστηκε σε 300 ταινίες και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Ο Ρίζος κέρδισε το κοινό μόνο με το ταλέντο του, καθώς δεν είχε σπουδάσει ποτέ υποκριτική. 
Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1924. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έφυγε από τη γενέτειρά του, την Άρτα και πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ο νεαρός τότε Νίκος ήθελε να κάνει το χατίρι του πατέρα του, που ήταν εφοριακός και για να τον ικανοποιήσει γράφτηκε στη Νομική. Πριν προλάβει όμως να πάρει το πτυχίο του μπήκε στο χώρο του θεάματος. Ο Ρίζος είχε εκδηλώσει την αδυναμία του για τον κινηματογράφο από μικρή ηλικία. Όσο ζούσε στην Άρτα, εργαζόταν στον τοπικό κινηματογράφο αλλάζοντας τις αφίσες στην πινακίδα με τα προσεχώς για να μπορεί να παρακολουθεί δωρεάν όλες τις ταινίες.


Στην Αθήνα, ως φοιτητής, θέλησε να βρει μια περιστασιακή δουλειά για να ενισχύσει τα οικονομικά του. Το ένστικτό του τον οδήγησε στο θέατρο, όπου θα απασχολούνταν ως βοηθητικός υπάλληλος. Την πρώτη του ημέρα όμως, συναντήθηκε με ένα νέο συγγραφέα, τον Ναπολέοντα Ελευθερίου και όταν του εξέφρασε τον θαυμασμό του για το γράψιμο, εκείνος τον προσέλαβε σαν αντιγραφέα θεατρικών κειμένων. Έτσι ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, όχι όμως σαν ηθοποιός.
Ο Ρίζος ήταν πια στενός συνεργάτης του Ελευθερίου και η παρουσία του στο θέατρο, καθημερινή. Ένα βράδυ απουσίασε ξαφνικά ο ηθοποιός που ενσάρκωνε τον θρυλικό αρσιβαρίστα Τόφαλο. Αμέσως ο αντιγραφέας προσπάθησε να αρπάξει την ευκαιρία. «Θα τον αντικαταστήσω εγώ», είπε στον συγγραφέα. «Μα είσαι τόσο κοντός», του απάντησε εκείνος, αναζητώντας άλλο αντικαταστάτη. «Βάλε με στη σκηνή και θα δεις πως θα ψηλώσω», απάντησε ο Ρίζος και έπεισε τον Ελευθερίου. Εκείνη τη βραδιά ο κοντός κέρδισε το πρώτο του χειροκρότημα στον ρόλο του γιγαντιαίου αθλητή της πάλης.


Αν και ο ρόλος που έπαιξε ήταν μικρός, ήταν αρκετός για να τον μαγέψει. Μετά την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι κατάλαβε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός. Παράτησε τις σπουδές του στη Νομική και εντάχθηκε στο μπουλούκι του Νίκου Φέρμα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο περιπλανώμενος θίασος βρέθηκε στη Μυτιλήνη, όπου ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο Αλέκος Σακελλάριος. Ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας ενθουσιάστηκε με το ταλέντο του Ρίζου και τον πήρε μαζί του στην Αθήνα. Η λαμπρή καριέρα του ηθοποιού μόλις είχε ξεκινήσει. Στα πρώτα του βήματα συμμετείχε σε αρκετές επιθεωρήσεις. Τα νούμερα που έκανε μαζί με τη Σπεράντζα Βρανά άφησαν εποχή, λόγω της σωματικής αντίθεσης μεταξύ τους. Το ύψος του Ρίζου, που λίγο έλειψε να τον κρατήσει μακριά από το θεατρικό σανίδι, έγινε στην πορεία ένα μεγάλο ατού, αφού πολλοί από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που ενσάρκωσε βασίστηκαν σε αυτό. Η μακρόχρονη πορεία του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, απέδειξε τελικά ότι ήταν ο ψηλότερος κοντός του Ελληνικού θεάματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου