Τα πιο σημαντικά βραβεία


Τα βραβεία χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
  • βραβεία των κριτικών κινηματογράφου
  • βραβεία των φεστιβάλ κινηματογράφου
  • βραβεία της βιομηχανίας κινηματογράφου
Τα πιο γνωστά εξ αυτών των κατηγοριών είναι:
  • Τα βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου γνωστά και ως βραβεία BAFTA και απονέμονται σε μία ετήσια τελετή από το σύλλογο BAFTA για επιτεύγματα στο χώρο του κινηματογράφου. Αποτελούν τα αντίστοιχα βρετανικά βραβεία των Όσκαρ.
  • Ο Χρυσός Φοίνικας είναι το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ των Καννών. Παρουσιάστηκε το 1955 από την οργανωτική επιτροπή. Από το 1939 ως το 1954, το υψηλότερο βραβείο ήταν το Γκραν πρι του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών.
  • Τα Όσκαρ ή τα βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που είναι και η επίσημη ονομασία τους είναι κινηματογραφικά βραβεία με παγκόσμια προβολή. Απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία το 2009 αριθμεί περίπου 6000 μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η πρώτη απονομή έγινε στις 16 Μαΐου του 1929. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λουίς Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.
  • Οι Χρυσές Σφαίρες είναι κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία που διοργανώνονται από το 1944 ετησίως στην Αμερική. Ο φορέας που διοργανώνει την εκδήλωση είναι η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους που διαμένουν στο Χόλυγουντ και αρθογραφούν σε εφημερίδες και περιοδικά εκτός των Η.Π.Α. Είναι τα βραβεία που μαζί με αυτά του Σωματείου των ηθοποιών κορυφώνουν το δρόμο προς τα Όσκαρ. Οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία και αποτελούν μεγάλη διάκριση για τους ηθοποιούς και τις ταινίες που κερδίζουν. Οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής χρησιμοποιούν τις υποψηφιότητες και τις διακρίσεις των ταινιών τους στις Χρυσές Σφαίρες στην εμπορική προώθηση των ταινιών.
  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται κάθε Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση ξεκίνησε ως εθνικό φεστιβάλ το 1960 με την επωνυμία Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι και το 1965. Το 1966 ονομάστηκε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και λειτούργησε ως εθνικό φεστιβάλ μέχρι και το 1991. Το 1992 το Φεστιβάλ έγινε Διεθνές.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου