Η μικρή Λουλού

Η μικρή Λουλού ήταν μια από τις δημοφιλέστερες σειρές κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Ελληνική τηλεόραση τις περασμένες δεκαετίες.


Δημιουργήθηκε το 1935 από την Αμερικανίδα σκιτσογράφο Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ, η οποία έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Marge». Τη δεκαετία του '20, η Μπιούελ εργαζόταν στο περιοδικό The Satyrday evening post, το οποίο κυκλοφορούσε κάθε δύο μήνες και ασκούσε μεγάλη επιρροή στη μεσαία τάξη. Το αφεντικό της ζήτησε να δημιουργήσει έναν διάδοχο του ήρωα Καρλ Άντερσον, ενός σιωπηλού αλλά γενναίου αγοριού που πρωταγωνιστούσε στο κόμικ Henry.
Η Μπιούελ όμως δημιούργησε έναν γυναικείο χαρακτήρα με το όνομα Λουλού Μόπετ. Όπως είχε δηλώσει: «Ήθελα ένα κορίτσι, καθώς είναι ικανό να κάνει ακροβατικά που σε ένα αγόρι θα έμοιαζαν βαρετά». Η μικρή Λουλού ήταν ένα κοριτσάκι που φορούσε κόκκινο φορεματάκι, είχε σγουρά μαλλιά, έκανε σκανταλιές και έμπλεκε συνέχεια σε μπελάδες. Η Μπιούελ εμπνεύστηκε την ηρωίδα από τον εαυτό της, καθώς μικρή είχε μπούκλες.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1935, η μικρή Λουλού εμφανίστηκε πρώτη φορά στο περιοδικό ως μια παράνυμφος που πετούσε μπανανόφλουδες σε έναν γάμο. Από τη δεκαετία του '50 έως το 1969 ήταν καθημερινή σειρά κόμικ στη δημοφιλέστερη εφημερίδα του Σικάγο και αργότερα έγινε σειρά βιβλίων από τον Τζον Στάνλεϊ, ο οποίος δημιούργησε κι άλλους χαρακτήρες, όπως τη φίλη της την Άννυ. Επίσης, μετονόμασε τον χαριτωμένο φίλο της σε Τάμπι Τόμπκινς, ο οποίος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μικρούς αναγνώστες. Μάλιστα απ' το 1952 έως το 1965 η Μικρή Λουλού εμφανιζόταν σε περίοπτη πινακίδα στο κέντρο της Νέας Υόρκης.
Η παιδική σειρά Μικρή Λουλού πέρασε και στην τηλεόραση και κυκλοφόρησε έως τη δεκαετία του '90. Μεταφράστηκε στα Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά και άλλες γλώσσες. Στην Ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε από την ΕΡΤ και από ιδιωτικά κανάλια. Η φωνή της Μικρής Λουλού ήταν η σπουδαία ηθοποιός Ματίνα Καρρά, η οποία μεταξύ άλλων είχε χαρίσει τη φωνή της στην Κάντυ Κάντυ, τη Χιονάτη, στη Μαίρη στο Το μικρό σπίτι στο λιβάδι και στην Πίπη η φακιδομύτη.

Δείτε ένα από τα επεισόδια:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου