Στρουμφάκια

Πόσων ετών ήταν ο Μπαρμπαστρούμφ και ποιος Έλληνας ηθοποιός τον υποδύθηκε στην τηλεόραση. Η ιστορία της πιο αγαπημένης σειράς κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του '80.«Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα ξεχασμένο δάσος υπήρχε ένα μακρινό χωριουδάκι. Εκεί ζούσαν κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφ. Ήταν γεμάτα χαρά και καλοσύνη. Στο ίδιο δάσος όμως ζούσε και ο Δρακουμέλ, ένας φοβερός μάγος... Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Δεν γλιτώνετε, μια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε, αλίμονό σας!!!»
Ένα από τα πιο αγαπημένα κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του '80 στην Ελλάδα, ήταν τα Στρουμφάκια. Μια φανταστική κοινότητα από μικροσκοπικά μπλε ανθρωπάκια που ζούσαν στο Στρουμφοχωριό. Η αγαπημένη αυτή παρέα έβρισκε κάθε τόσο τον μπελά της από τον κακότροπο Δρακουμέλ. Έναν κακό ψιλόλιγνο μάγο που είχε σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι. Πολλές φορές όμως είχε εκφράσει και την επιθυμία να τα φάει. Δίπλα του είχε και την Ψιψινέλ, μια πανούργα γάτα που δεν χώνευε καθόλου τα γαλάζια πλασματάκια. Αρχηγός του χωριού ήταν ο Μπαρμπαστρούμφ. Προστάτευε πάντα τα αγαπημένα του Στρουμφ, πολλές φορές με τη βοήθεια των πανίσχυρων μαγικών του φίλτρων.Ο Μπαρμπαστρούμφ με τη βαθιά φωνή του Σοφοκλή Πέππα καθήλωνε για χρόνια μικρούς και μεγάλους μπροστά στην τηλεόραση. Ο ηθοποιός έφυγε σε ηλικία 63 ετών στο σπίτι του, έπειτα από πολύχρονη μάχη με την επάρατο νόσο


Αν και 542 ετών δεν κουραζόταν ποτέ να βοηθά και να προσφέρει. Ξεχώριζε γιατί πάντα φορούσε κόκκινα ρούχα. Στα Ελληνικά μεταγλωττισμένα επεισόδια την φωνή του χάρισε ο ηθοποιός Σοφοκλής Πέππας, ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές σε σειρά κινουμένων σχεδίων. Ο Έλληνας ηθοποιός είχε συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά υπήρξε, κατεξοχήν, θεατρικός ηθοποιός, με σημαντική παρουσία σε έργα ρεπερτορίου. 

Είναι δημιούργημα του Βέλγου καρτουνίστα Πεγιό και η πρώτη εμφάνισή τους έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1958 στο Γαλλοβελγικό παριοδικό κόμικ Σπίρου και Φαντάζιο. Τα εμπνεύστηκε από τα ξωτικά της σκανδιναβικής λαογραφίας. Ίσως γι' αυτό και κάποιοι από τους χαρακτήρες είναι ιδιαιτέρως αφελείς. Εξαίρεση αποτελεί η Στρουμφίτα που με μοναδικό όπλο την σιγουριά και την σαγήνη της προσπερνά κάθε εμπόδιο. Στην αρχή ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη, δημιούργημα του μάγου Δρακουμέλ, με σκοπό να διεισδύσει στο στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί. Ο Μπαρμπαστρούμφ έλυσε τα μάγια και η Στρουμφίτα μετατράπηκε σε γοητευτική ξανθιά.

Οι περιπέτειές τους έγιναν ιδιαιτέρως αγαπητές και έτσι σύντομα ξεκίνησαν να προβάλλονται και στην Βελγική τηλεόραση από το 1965, με τίτλο «Οι περιπέτειες των Στρουμφ». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εκδοτικός οίκος Dupuis άρχισε να εκδίδει τόμους με τις ιστορίες που δημοσιεύονταν στο Σπιρού. Ο πρώτος τόμος των Στρουμφ κυκλοφόρησε το 1963 με όνομα «Τα μαύρα Στρουμφάκια». Στις ΗΠΑ ο τίτλος άλλαξε σε «Μωβ Στρουμφάκια» αφού το κόμικ θεωρήθηκε ρατσιστικό. Όλα τα αγαπημένα τραγούδια της σειράς κυκλοφόρησαν σε βινύλιο και κασέτα. Αποτελούν διαχρονικές επιτυχίες αφού οι μελωδίες αλλά και οι στίχοι είναι χαρακτηριστικοί.
Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη 2 Μαΐου του 1984, από την ΕΡΤ και στη μεταγλώττιση ακούγονταν οι ηθοποιοί:
Σοφοκλής Πέππας (Μπαρμπαστρούμφ)
Νίκος Σκιαδάς (Δρακουμέλ)
Μπέτυ Αρβανίτη (Ψιψινέλ)
Μαρία Κωνσταντάρου (Στρουμφίτα)
Αννέτα Παπαθανασίου (Σπιρτούλης)
Δημήτρης Λιγνάδης (Μελένιος, Βίλλυ)
Γιάννης Ζωγράφος (Γκρινιάρης, Χαχανούλης, Μεγαλειότατος)
Βασίλης Καΐλας (Γοδεφρείδος, Γιόχαν)
Χαρά Τσακίρη (αφήγηση)
Άννα Παναγιωτοπούλου (Ψιψινέλ, αφήγηση)
Λουίζα Μητσάκου (Σπιρτούλης, Σαμπίνα)
Ζαχαρίας Ρόχας (Λαγούμης)
Χρυσούλα Διαβάτη (Νεραϊδοβασίλισσα, Λαίδη Μπάρμπαρα)
Έλντα Πανοπούλου (Μάτζικα)
Και ακόμα: Γιώργος Φραντζεσκάκης, Πάρις Θεοφανίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Σοφία Ολυμπίου, Γιάννης Ευδαίμων, Ναταλία Τσαλίκη, Πέτρος Δαμουλής.

Εισαγωγή στα Ελληνικά:Εισαγωγή στα Αγγλικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου