Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος....

Οι ηθοποιοί αντάλλαξαν 86 χαστούκια. Στα γυρίσματα παραβρέθηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος με τις πριγκίπισσες. Γιατί οι εφημερίδες παρομοίασαν την ταινία με τις ξένες παραγωγές.


Το 1960 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Τζένη Καρέζη. Η ταινία έκοψε περισσότερα από 115000 εισιτήρια και θεωρείται από τις πιο χαριτωμένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος υποδύεται το κοροϊδάκι, έναν υπάλληλο ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία του βιομηχάνου Τέλη, τον οποίο ενσαρκώνει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Κάποια στιγμή ο Τέλης τον απολύει αλλά τον επαναπροσλαμβάνει γιατί φοβάται ότι θα αποκαλύψει τις κομπίνες του. Ταυτόχρονα βάζει την κακομαθημένη του κόρη, Τζούλια, που υποδύεται η Τζένη Καρέζη, να τον κοροϊδέψει και να προσποιηθεί ότι είναι ερωτευμένη μαζί του.
Η ταινία ήταν διασκευή του θεατρικού έργου του Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, το οποίο ανέβαζαν εκείνη την περίοδο στο θέατρο η Καρέζη και ο Ηλιόπουλος. Μάλιστα, ο Δαλιανίδης είχε αναφέρει ότι και οι δύο φοβόταν πως αν κυκλοφορούσε η ταινία θα έπεφταν οι πωλήσεις εισιτηρίων στο θέατρο, γι αυτό και προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τα γυρίσματα της τελευταίας σκηνής. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του περιοδικού Εικόνες, τα γυρίσματα διήρκεσαν 24 ημέρες και τελείωσαν τις προκαθορισμένες ημερομηνίες χωρίς οι ηθοποιοί να κάνουν κανένα διάλειμμα. Ο συντάκτης του άρθρου, που παραβρέθηκε στο τελευταίο γύρισμα αναφέρει το εξής: " Ένα ρεκόρ. Ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να μιμείται τους ξένους συναδέλφους του. Η ταινία γυρίστηκε με σύστημα, με καταπληκτική οργάνωση και με συνέπεια".
Οι παραγωγοί της εταιρείας Αφοί Ρουσσόπουλοι, χρησιμοποίησαν τα πιο σύγχρονα μέσα. Παρόντες στα γυρίσματα ήταν και ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος με τις Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη με σκοπό να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο του ελληνικού κινηματογράφου, που τη δεκαετία του '60 βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Η Καρέζη ήταν ντυμένη με φορέματα από μεγάλους οίκους του Παρισιού, ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η Ρίκα Διαλυνά η οποία υποδυόταν την Αλίκη. Την περίοδο εκείνη η Διαλυνά είχε αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό και σε ένα εξωτερικό γύρισμα υπέγραψε 550 αυτόγραφα.
Στην ταινία ο Ηλιόπουλος και η Καρέζη, εκτός από το υποκριτικό τους ταλέντο, έπρεπε αν αποδείξουν και τις χορευτικές τους ικανότητες. Στη διάρκεια της ταινίας, χορεύουν τσάρλεστον, ταγκό και πάσο ντόμπλε υπό τους ήχους του Μάνου Χατζιδάκι που έγραψε τη μουσική της ταινίας. Και όπως συνέβαινε στις περισσότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ο έρωτας συνοδευόταν από σφαλιάρες. Οι τεχνικοί μέτρησαν τα χαστούκια που έριξαν οι ηθοποιοί μεταξύ τους στις πρόβες και μέτρησαν συνολικά 86 χαστούκια. Το τελευταίο το ρίχνει η Καρέζη στον Ηλιόπουλο στο τέλος της ταινίας, όταν αρνείται να την παντρευτεί. Η Τζούλια καταλαβαίνει ότι είναι πραγματικά ερωτευμένη με τον Γρηγόρη, τον αγκαλιάζει και τον φιλάει και ακούγεται το τραγούδι το Χρυσόψαρο, το οποίο έγινε σουξέ μετά την ταινία: "Αντί να φάει η γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει τη γατούλα που αγαπώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου