The Flintstones (1960)

Το 1960 έκανε πρεμιέρα η σειρά κινουμένων σχεδίων «Φλίνστoουνς». Οι βασικοί χαρακτήρες ήταν εμπνευσμένοι από μια σειρά κινουμένων σχεδίων που προβαλλόταν τη δεκαετία του ’50. Πρωταγωνιστής ήταν ο Φρεντ Φλίνστoουν, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη Βίλμα και είχαν μια κόρη, τη Σταλίτσα. Ο Μπάρνι και η Μπέτυ ήταν οι καλύτεροι φίλοι τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά και υιοθέτησαν τον Μπαμ-Μπαμ.
Οι χαρακτήρες ζούσαν στην παλαιολιθική εποχή αλλά μπορούσαν να κάνουν ό,τι οι σημερινοί άνθρωποι. Στον ελεύθερο τους χρόνο έπαιζαν μπόουλινγκ, πήγαιναν σινεμά και οδηγούσαν πέτρινα αυτοκίνητα τα οποία κυλούσαν με τα πόδια τους. Οι οικογένεια χρησιμοποιούσε ένα μωρό μαμούθ για ηλεκτρική σκούπα, έναν δρυοκολάπτη για να ακούει μουσική και έναν πετρόσαυρο ως αεροπλάνο. Στην ουσία η σειρά είχε ενσωματώσει με χιούμορ στοιχεία της σύγχρονης εποχής στην παλαιολιθική.

Δημιουργοί της σειράς ήταν ο Μεξικανός Γουίλιαμ Χάνα και ο Νεοϋορκέζος Τζόσεφ Μπαρμπέρα, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει τον Σκούμπι Ντου και πολλά κινούμενα σχέδια της Αμερικής. Ήθελαν να δημιουργήσουν μια σειρά που θα πρωταγωνιστούσε μια μοντέρνα-παλαιολιθική οικογένεια. Σκοπός τους να μην απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και στο ενήλικο κοινό. Τα πρώτα σχέδια των καρτούν ανέλαβε ο καρτουνίστας του Τομ και Τζέρι. Μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις των χαρακτήρων ήταν το «Γιάμπα-ντάμπα-ντου», το οποίο εμπνεύστηκε ο ηθοποιός που έκανε τη φωνή του Φρεντ Φλίνστoουν από ένα διαφημιστικό για κρέμα μαλλιών που έπαιζε στην αμερικανική τηλεόραση.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου 1960. Τα πρώτα 61 επεισόδια ήταν ασπρόμαυρα και το 1962 κυκλοφόρησαν τα έγχρωμα επεισόδια. Αν και οι κριτικοί της εποχής ανέφεραν ότι είναι μια παρωδία κέρδισε αμέσως το τηλεοπτικό κοινό. Ήταν η πρώτη αμερικάνικη σειρά που απεικόνιζε χαρακτήρες του αντίθετου φύλου να κοιμούνται μαζί στο ίδιο κρεβάτι αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική πρωτιά. Ήταν και η μακροβιότερη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβαλλόταν βράδυ και έκανε τεράστια επιτυχία. Το ρεκόρ της έσπασε 30 χρόνια αργότερα η οικογένεια Σίμπσον. Μεγάλος χορηγός ήταν μια καπνοβιομηχανία, για το λόγο αυτό, στο τέλος κάθε επεισοδίου έπαιζε μια διαφήμιση με τον Φρεντ και τον Μπάρνι να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά για να καπνίσουν.

Στη διάρκεια της τρίτης σεζόν οι δημιουργοί αποφάσισαν ότι ο Φρεντ και η Βίλμα έπρεπε να αποκτήσουν ένα παιδί. Αρχικά σκέφτηκαν το καινούργιο μέλος της οικογένειας να είναι αγόρι αλλά οι διαφημιστές τους έπεισαν ότι οι γυναικείες κούκλες πουλάνε περισσότερο από τις αντρικές, γι’αυτό δημιούργησαν τη Σταλίτσα. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε τον Απρίλιο του 1966, έπειτα από έξι χρόνια. Τα επόμενα χρόνια οι «Φλίνστοουνς» έγιναν κόμικ και μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα χρειάστηκαν εννιά χρόνια και 32 σεναριογράφοι για να ολοκληρωθεί η ταινία «Φλίνστoουνς», η οποία κυκλοφόρησε το 1994 και είχε κέρδη 341, 631, 208 δολαρίων. Μετά από μισό αιώνα οι χαρακτήρες συνεχίζουν να είναι αγαπητοί στο κοινό και στην Αμερική υπάρχουν θεματικά πάρκα «Φλίντστοουνς» στη Ντακότα και στην Αριζόνα, όπου οι θαυμαστές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν για λίγο όπως οι πρωταγωνιστές της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου