Tarzan (1999)

Ο Ταρζάν (πρωτότυπος τίτλος: Tarzan) είναι αμερικανική μιούζικαλ ταινία περιπέτειας κινουμένων σχεδίων του 1999, σε παραγωγή της Walt Disney Feature Animation για τη Walt Disney Pictures. Αποτελεί την 37η μεγάλου μήκους ταινία της Disney και την τελευταία που κυκλοφόρησε κατά την περίοδο της Αναγέννησής της, η οποία βασίστηκε στο έργο του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, Tarzan of the Apes. Αυτή η ταινία είναι η πρώτη κινουμένων σχεδίων που βασίστηκε στην ιστορία του Ταρζάν. Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν ο Κέβιν Λίμα και ο Κρις Μπακ, ενώ το σενάριο έγραψαν οι Ταμπ Μέρφι, Μπομπ Τζούντικερ, Νόνι Γουάιτ και Ντέιβ Ρέινολντς. Τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές χαρίζουν οι Τόνι Γκόλντγουϊν, Μίνι Ντράιβερ, Γκλεν Κλόουζ και Ρόζι Ο'Ντόνελ, μαζί με τους Μπράιαν Μπλεσντ, Λανς Χένρικσεν, Γουέιν Νάιτ και Νάιτζελ Χόθορν.
Η προ-παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995 με τον Λίμα να έχει επιλεχτεί ως ο σκηνοθέτης,[3] ενώ αργότερα στη σκηνοθεσία προστέθηκε και ο Μπακ. Έπειτα από το πρώτο πρόχειρο σενάριο του Μέρφι, οι Τζούντικερ, Ουάιτ και Ρέινολντς προστέθηκαν στην ομάδα για να ανασχηματίσουν την τρίτη πράξη της ταινίας και να προσθέσουν περαιτέρω υλικό στο σενάριο. Ο Άγγλος μουσικός Φιλ Κόλινς προσλήφθηκε για να συνθέσει και να ηχογραφήσει τα τραγούδια της ταινίας, με το soundtrack να ολοκληρώνεται από συνθέσεις του Μαρκ Μανσίνα. Στο μεταξύ, η ομάδα της παραγωγής ταξίδεψε στην Ουγκάντα και στην Κένυα για να μελετήσουν τους γορίλες. Η εικονογράφηση της ταινίας έγινε στην Καλιφόρνια, στο Ορλάντο και στο Παρίσι, η οποία έγινε με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και το πρωτοποριακό λογισμικό σύστημα Deep Canvas, κυρίως για τη δημιουργία τρισδιάστατων σκηνικών.
Ο Ταρζάν έκανε πρεμιέρα στο El Capitan Theatre στις 12 Ιουνίου 1999 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιουνίου 1999. Έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν την εικονογράφηση και τη μουσική της ταινίας. Με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα $130 εκατομμύρια (η ακριβότερη παραγωγή ταινίας κινουμένων σχεδίων έως τότε μέχρι και την παραγωγή της ταινίας Ο Πλανήτης των Θησαυρών το 2002), η ταινία είχε έσοδα $448.2 εκατομμύρια παγκοσμίως και έγινε η πέμπτη πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία του 1999 και η δεύτερη όσον αφορά τα κινούμενα σχέδια, πίσω από το Toy Story 2. Ήταν επίσης η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney που έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση του Αμερικανικού box office από το 1995 και την ταινία Ποκαχόντας. Εξαιτίας της ταινίας δημιουργήθηκαν κι άλλα έργα όπως μια προσαρμογή για θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ, μια τηλεοπτική σειρά και δύο συνέχειες που κυκλοφόρησαν απευθείας-σε-βίντεο, το Ταρζάν & Τζέιν και το Ταρζάν 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου