Η θεία απ' το Σικάγο

Η Αλίκη αρνήθηκε να συμμετάσχει από εγωισμό. Σε ποια γειτονιά της Αθήνας υπάρχει ακόμη η μονοκατοικία απ' όπου πέταγαν τα κανάτια στους γαμπρούς.


Η ταινία «Η θεία απ' το Σικάγο με τη Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή, είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες του ελληνικού κινηματογράφου κι ας έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την πρώτη προβολή (16/12/1957). Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο «μετρ» της κωμωδίας Αλέκος Σακελλάριος και η παραγωγή της Φίνος Φιλμ. Η ταινία προβάλλει με χιούμορ πολλά κοινωνικά ήθη της εποχής. Ο Χαρίλαος  (Ορέστης Μακρής) είναι στρατηγός και μεγαλώνει με αυστηρότητα τις τέσσερις κόρες του, οι οποίες είναι όλες ανύπαντρες. Ο στρατηγός αρνείται να συμφιλιωθεί με τις καινούριες συνήθειες της νεολαίας, όπως τα πάρτι που χορεύουν ευρωπαϊκούς χορούς, τα μπεν μιξτ, το μοντέρνο ντύσιμο και η σύζυγός του (Ελένη Ζαφειρίου) ανησυχεί ότι τα κορίτσια θα μείνουν «στο ράφι». Τη λύση στο πρόβλημα δίνει η «θεία απ' το Σικάγο» (Γεωργία Βασιλειάδου) που καταφθάνει στο σπίτι του αδελφού της και αναλαμβάνει δράση. Μέσα σε λίγο καιρό καταφέρνει να ανατρέψει το σκηνικό και να παντρέψει τις τρεις μεγαλύτερες, χρησιμοποιώντας γυναικεία πονηριά.

Εκτός από τους πρωταγωνιστές ξεχωρίζει και η ερμηνεία του Παντελή Ζερβού, ο οποίος υποδύεται τον φίλο του Χαρίλαου. Οι μεταξύ τους σκηνές είναι απολαυστικές. Το καστ της ταινίας συμπλήρωναν νεαροί ηθοποιοί, που αργότερα κυριάρχησαν στον ελληνικό κινηματογράφο. Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζένη Καρέζη, Στέφανος Στραγηγός, Γκέλυ Μαυροπούλου είχαν δεύτερους, αλλά σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη του έργου. Στη «θεία απ' το Σικάγο» έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Βαγγέλης Σειληνός, ως υποψήφιος γαμπρός για τη μία από τις κόρες της οικογένειας.
Αυτό που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό είναι πως «Η θεία απ' το Σικάγο» παραλίγο να γίνει η μοναδική ταινία στην οποία θα συνυπήρχαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη με την Τζένη Καρέζη. Αν η Βουγιουκλάκη δεχόταν τον ρόλο της μικρότερης κόρης, που της είχε προτείνει ο Σακελλάριος. Η νεαρή ηθοποιός απέρριψε τον ρόλο και σύμφωνα με φήμες, αυτός ήταν ο λόγος για τον πρώτο της καυγά με τον Φ. Φίνο. Οι κακές γλώσσες σχολίασαν πως η Αλίκη είχε ήδη αυτοχρισθεί πρωταγωνίστρια την περίοδο εκείνη και γι' αυτό απέρριψε τον δεύτερο ρόλο που της προτάθηκε.


Το σπίτι της οικογένειας που φαίνεται στην πλατεία θεωρείται ότι βρισκόταν στην Κυψέλη στη συμβολή των οδών Σπετσών και Κασταλίας. Η σημερινή του εικόνα δεν διαφέρει ιδιαίτερα, αν εξαιρέσει κανείς τα χρώματα. Κατά άλλους το σπίτι βρισκόταν στην οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, αλλά δεν σώζεται.

Από το μπαλκόνι του σπιτιού η Βασιλειάδου πετούσε τα περίφημα κανάτια για να «ψαρέψει» γαμπρούς για τις ανιψιές της. Στα γυρίσματα, τα κανάτια τα πετούσε ο ίδιος ο Σακελλάριος, ώστε να πετυχαίνουν τα πλάνα, όπως τα είχε στο μυαλό του. Σε μια λήψη μάλιστα παραλίγο να τραυματίσει κατά λάθος τον Παπαμιχαήλ. Το ατύχημα αποφεύχθηκε και η ταινία βγήκε στις αίθουσες χωρίς κανένα απρόοπτο. Η επιτυχία ήταν τεράστια. Η «θεία απ' το Σικάγο» κατετάγη πρώτη σε εισπράξεις της σεζόν 1957-58 ανάμεσα σε 28 ταινίες και η Γεωργία Βασιλειάδου έγινε το πιο εμπορικό όνομα του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας ήδη μια σημαντική καριέρα στο θέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου