MacGyver

Γιατί στη σειρά δεν χρησιμοποιούσε ποτέ όπλα και δεν έδειχνε τον τρόπο κατασκευής των εκρηκτικών; Ο εκπαιδευτής φαλαινών που έγινε σταρ των 80s.




Το 1985 προβλήθηκε για πρώτη φορά η σειρά MacGyver με πρωταγωνιστή τον Richard Dean Anderson. Ο MacGyver εργαζόταν ως μυστικός πράκτορας στο Βιετνάμ. Στις αποστολές που αναλάμβανε δεν χρησιμοποιούσε όπλα εξαιτίας ενός παιδικού  τραύματος. Κατάφερνε να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του χρησιμοποιώντας ελβετικό σουγιά, μονωτική ταινία, σχοινί και καθημερινά αντικείμενα.


Η σειρά έγινε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ και αργότερα από το Alter. Το όνομα του MacGyver είναι συνώνυμο των πολυμήχανων και ευρηματικών ανθρώπων. Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τις κατασκευές που μηχανευόταν στη σειρά δίχως όμως επιτυχία. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 δύο νεαροί έφτιαξαν μια αυτοσχέδια βόμβα και ανατίναξαν το γκαράζ του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί. Ο επιζών αποκάλυψε ότι παρακολουθούσαν τη σειρά και προσπαθούσαν να κατασκευάσουν μια από τις πατέντες του θρυλικού μυστικού πράκτορα. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το δικαστήριο, αλλά η παραγωγή κατάφερε να αποδείξει ότι κανένα επεισόδιο δεν έδειχνε την κατασκευή μιας τέτοιας βόμβας, καθώς είχαν προνοήσει και δεν παρουσίαζαν τα βήματα στα επεισόδια.
Οι πρώτες σεζόν της σειράς γυρίστηκαν στο Λος Άντζελες. Δύο χρόνια αργότερα, το κανάλι έκρινε ότι τα γυρίσματα ήταν ακριβά γι' αυτό έπρεπε να ακυρώσει τη συνέχεια. Τότε, ο παραγωγός μετέφερε τα γυρίσματα στο Βανκούβερ και η σειρά προβλήθηκε έως το 1991. Ο Richard Dean Anderson κέρδισε τον ρόλο επειδή εμφανίστηκε στην οντισιόν φορώντας τα γυαλιά μυωπίας του. Οι δημιουργοί ήθελαν ο πρωταγωνιστής να είναι μετριόφρων και απλός. Ο Richard Dean Anderson τότε ήταν 35 χρονών και έκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός. Ζούσε στο Λος Άντζελες και έκανε μια περιπετειώδη ζωή. Είχε εργαστεί ως μίμος, ζογκλέρ και ως εκπαιδευτής φαλαινών σε θαλάσσιο πάρκο. Το ντεμπούτο του στην τηλεόραση έγινε το 1976, όμως τη δεκαετία του '80 η φήμη του εκτοξεύτηκε από τον ρόλο του στη σειρά MacGyver. Παρά την τεράστια επιτυχία της σειράς, ο Anderson δεν κατάφερε να την εξαργυρώσει στον κινηματογράφο. Οι ταινίες που συμμετείχε δεν σημείωσαν επιτυχία και προβλήθηκαν μόνο στην τηλεόραση. Ο πιο αξιόλογος ρόλος του μετά τον MacGyver ήταν ο Τζακ Ο Νηλ στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Η πύλη του σύμπαντος, η οποία διήρκεσε 10 σεζόν. 


Μετά το τέλος της σειράς, το 2007, αφιερώθηκε στην οικογένειά του πήρε παραπανίσια κιλά και αποσύρθηκε από τον καλλιτεχνικό χώρο. Το 2016 το κανάλι CBS συνεργάστηκε με τον δημιουργό της κλασικής σειράς MacGyver και δημιούργησαν την νέα ομότιτλη σειρά με πρωταγωνιστή τον 27χρονο Λούκας Τιλ, ο οποίος ήταν γνωστός από τις ταινίες X-Men.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου