Nils Holgersson (1980)

Η αγαπημένη σειρά «το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» που λατρέψαμε 
Μια σειρά κινουμένων σχεδίων που αγαπήσαμε πολλά παιδιά τη δεκαετία του ’80. «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» ήταν βασισμένο στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδέζας συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Lagerlöf, 1858-1940), «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige».  Γυρίστηκαν πενήντα δύο (52) 25λεπτα επεισόδια και παίχτηκε για πρώτη φορά το 1980 ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε από την ΕΡΤ τα έτη 1983-84 και ακολούθησαν οι επαναπροβολές του 1985 και του 1987 από την ΕΡΤ-1 και του 1989 από την ΕΤ3. Η προβολή της σειράς έφτασε σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία ως την Ισλανδία, την Αλβανία και τη Νότια Αφρική.

Η ιστορία του νάνου Νιλς έχει ως εξής:
Ο Νιλς Χόλγκερσον ήταν ένας οκνηρός έφηβος (14 ετών και με το χαρακτηριστικό κόκκινο σκουφί που έμεινε στην ιστορία) που ζούσε σε ένα αγρόκτημα μαζί με τους φτωχούς γονείς του. Τα ενδιαφέροντά του ήταν απλά: έτρωγε, κοιμόταν, έπαιζε και ως εξτρίμ σπορ είχε τον βασανισμό των ζώων και την ταλαιπωρία ανθρώπων. Μέχρι που την πλήρωσε ο άσχημος νάνος Tomte κι αυτός τον τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τον σε νάνο. Αλλά ο Νιλς δε μπορεί να είχε παράπονο. Ο νάνος Νιλς μπορούσε τουλάχιστον τώρα, σαν τιμωρία σχεδόν, να ακούει και να καταλαβαίνει τη γλώσσα των ζώων που μέχρι πρότινος βασάνιζε ανελέητα.
Τώρα πια ήταν στα μέτρα των ζώων που βασάνιζε. Κι εκείνα ετοίμαζαν την εκδίκησή τους για όσα είχαν τραβήξει. Τότε, ο Μάρτιν, μια άσπρη χήνα, θέλοντας να δείξει σε όλους ότι μπορεί και να πετάει,  προσπάθησε να το σκάσει με ένα κοπάδι περαστικές αγριόχηνες. Ο Νιλς πιάστηκε από το λαιμό του για να γλιτώσει από την εκδίκηση των ζώων και το ταξίδι…άρχισε. Ο Μάρτιν, η σοφή Άκα (επικεφαλής των αγριόχηνων), ο υπαρχηγός Γκούναρ, ο σκίουρος Κρούμελ και η πονηρή αλεπού Σμίρελ που λιγουρευόταν τις χήνες έγιναν η συντροφιά του στο ταξίδι  για το Βορρά και τη Λαπωνία.
Το ταξίδι αυτό του Νιλς στους ουρανούς της Σουηδίας ήταν μια αποκάλυψη πραγματική. Πιασμένος από το λαιμό του Μάρτιν έμαθε να αγαπά τη φύση και τα ζώα, να νιώθει τις δυσκολίες της επιβίωσής τους, να χαίρεται μαζί τους, να μοιράζεται, να βοηθά και να αγαπά. Το τεμπέλικο, κακομαθημένο αγόρι που βασάνιζε ζώα και σκορπούσε τη ζωή του έγινε ένας ευαίσθητος άνθρωπος που σεβόταν τη φύση και αγαπούσε τα ζώα. Όταν ολοκληρώθηκε το ταξίδι του και μαζί και η μετάλλαξή του σε άνθρωπο της προκοπής, ο νάνος του έδωσε ξανά την ανθρώπινη μορφή του και μέγεθος. Μόνο που του πήρε και την ικανότητα να μιλά με τα ζώα. Αλλά η αγάπη και η κατανόηση τώρα είχαν ριζώσει.
Μια σειρά κινουμένων σχεδίων σε πλήρη αντίθεση με τα σημερινά καρτούν της βίας, της φαμφάρας και του μάρκετινγκ. Ένα animation για παιδιά κι όχι για επίδοξους μαχητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου