Το παραμύθι της Μικρής Γοργόνας δεν είχε Happy End

Η «Μικρή Γοργόνα» γράφτηκε το 1837 από τον Δανό συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Από τότε το έργο έχει γνωρίσει πολλές διασκευές και μια από αυτές μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Ντίσνεϊ. Καθώς τα περισσότερα παραμύθια για παιδιά έχουν όμορφη κατάληξη, το ίδιο υιοθέτησε και η εταιρία-κολοσσός. Στην πραγματικότητα, όμως, η «Μικρή Γοργόνα» κρύβει μια θλιβερή ιστορία.
Στην ταινία, η Άριελ είναι μια 16χρονη γοργόνα που αγαπά ό,τι έχει σχέση με τους ανθρώπους. Ένα βράδυ κολύμπησε μέχρι την επιφάνεια τη θάλασσας και εντόπισε ένα μεγάλο καράβι.  Άκουσε μουσικές και τραγούδια και αποφάσισε να πλησιάσει πιο κοντά. Εκεί αντίκρισε τον όμορφο πρίγκηπα Έρικ και τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Μια ξαφνική καταιγίδα, βύθισε το πλοίο και ο Έρικ προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα κύματα. Η Άριελ έσπευσε να τον σώσει. Τον έβγαλε λιπόθυμο στην ακροθαλασσιά και του τραγούδησε μέχρι να συνέλθει. Ο πρίγκηπας ανέκτησε τις αισθήσεις του και έβαλε στόχο να βρει την όμορφη κοπέλα η οποία του τραγούδησε και έπειτα να την παντρευτεί.


Ο πατέρας της Άριελ και βασιλιάς της θάλασσας, Τρίτωνας, εξοργίστηκε όταν έμαθε τι έκανε η κόρη του και αποφάσισε να την τιμωρήσει. Αυτό ωθεί τη μικρή γοργόνα να στραφεί στην Ούρσουλα, την κακιά μάγισσα του βυθού που ενδόμυχα θέλει να καταστρέψει τον Τρίτωνα και να πάρει τη θέση του. Η χειριστική Ούρσουλα λέει στην Άριελ ότι μπορεί να γίνει άνθρωπος, με αντάλλαγμα τη φωνή της νεαρής. Αν όμως η Άριελ δεν μπορέσει σε τρεις μέρες να δεχτεί το φιλί της αληθινής αγάπης από τον πρίγκηπα Έρικ, τότε η ψυχή της θα καταδικαστεί και θα παραμείνει φυλακισμένη της μάγισσας για μια αιωνιότητα. Η Άριελ συμφωνεί. Μετά από πολλά εμπόδια, ο Έρικ σκοτώνει την Ούρσουλα, ο Τρίτωνας μεταμορφώνει μια και καλή την Άριελ σε άνθρωπο και οι δυο νέοι παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένοι.
Στην ιστορία του Άντερσεν η μικρή γοργόνα δεν έχει όνομα. Είναι κόρη του βασιλιά των θαλασσών και έχει άλλες πέντε αδερφές. Εδώ, η μικρή γοργόνα έχει μια γιαγιά που τις λέει ιστορίες για τους ανθρώπους. Όταν μια γοργόνα γιόρταζε τα 15α γενέθλιά της, είχε τη δυνατότητα να αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Όπως και στην ταινία, έτσι και στο βιβλίο, η μικρή γοργόνα γνωρίζει έναν πρίγκηπα, τον ερωτεύεται και τον σώζει. Όμως, ο πρίγκηπας ποτέ δεν βλέπει το πρόσωπο της μικρής γοργόνας και δεν ξέρει ποιος τον έσωσε. Η γοργόνα μαθαίνει από τη γιαγιά της ότι τα θαλάσσια πλάσματα του είδους της ζουν για περίπου 300 χρόνια. Ωστόσο, οι γοργόνες δεν έχουν ψυχή, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που το προσδόκιμο ζωής είναι αρκετά μικρότερο, αλλά η ψυχή τους ζει αιώνια. Η μικρή γοργόνα γοητεύεται από αυτό και αποφασίζει να γίνει άνθρωπος για να αποκτήσει αθάνατη ψυχή, αλλά και να παντρευτεί τον πρίγκηπα.

Η μικρή γοργόνα πηγαίνει τότε στη μάγισσα της θάλασσας και της ζητά να γίνει άνθρωπος. Αρχικά, η μάγισσα της λέει πως είναι ανόητη να κάνει κάτι τέτοιο, ωστόσο συμφωνεί. Ως αντάλλαγμα για τα πόδια που θα της δώσει της ζητά κάτι μακάβριο. Με ένα μαχαίρι της κόβει τη γλώσσα και της δίνει περιθώριο τρεις μέρες να βρει και να παντρευτεί τον πρίγκηπα, αλλιώς θα πεθάνει. Την πληροφορεί πως το τίμημα για τα πόδια της είναι φριχτοί πόνοι «κοφτεροί σαν γυαλί» σε κάθε της βήμα.
Η μικρή γοργόνα, μουγκή και άνθρωπος βρίσκει τον πρίγκηπα. Εκείνος την υποδέχεται και της φέρεται σαν ένα διακοσμητικό αντικείμενο. Την καλεί στο παλάτι του και την ψυχαγωγεί με θεατρικά εκτελεσμένα από γυναίκες σκλάβες! Την πηγαίνει πολύωρες βόλτες μέχρι να ματώσουν τα πόδια της κοπέλας και της επιτρέπει να κοιμάται στα πόδια του κρεβατιού. Η γοργόνα είναι σίγουρη ότι θα τον παντρευτεί, μέχρι που ο πρίγκηπας της εξομολογείται ότι είναι ερωτευμένος με άλλη κοπέλα κι πως αγαπά τη γοργόνα «σαν ένα μικρό παιδί». Η γοργόνα, πληγωμένη, δέχεται τον έναν εξευτελισμό μετά τον άλλο όταν αναγκάζεται να κρατά το νυφικό της κοπέλας του αγαπημένου της πρίγκηπα. Μετά τη τέλεση του γάμου, η κοπέλα περιμένει τον θάνατό της.
Οι αδερφές της γοργόνας μαθαίνουν τα άσχημα νέα και εμφανίζονται μπροστά της. Έχουν κόψει τα υπέροχα μακριά μαλλιά τους και τα έχουν ανταλλάξει με ένα μαγικό μαχαίρι. Για να αποφύγει τον θάνατο η μικρή αδερφή τους, πρέπει να καρφώσει το μαχαίρι στην καρδιά του αγαπημένου της πρίγκηπα. 


Η μικρή γοργόνα μπαίνει στο δωμάτιο του πρίγκηπα, αλλά δεν έχει τη δύναμη τον σκοτώσει. Παρατά το μαχαίρι και με την ανατολή του ηλίου, πέφτει στον ωκεανό.
Με  την πτώση της γοργόνας στη θάλασσα, κάτι παράξενο συνέβη. Αντί να μετατραπεί σε αφρό, το σώμα της αιωρήθηκε στον ουρανό και εξαϋλώθηκε. Μετατράπηκε σε αιθέριο πλάσμα και ονομάστηκε σε «Κόρη του Αιθέρα». Οι υπόλοιπες υπάρξεις του αέρα ενημέρωσαν την «Κόρη του Αιθέρα» ότι αν για τρεις αιώνες έκανε καλές πράξεις, τότε θα αποκτούσε αιώνια ψυχή. Πολλοί μελετητές του έργου Άντερσεν εξέφρασαν αμφιβολίες για το τέλος της «Μικρής Γοργόνας». Προτιμούσαν η ιστορία να τελειώσει με την γοργόνα να πεθαίνει και να γίνεται  θαλάσσιος αφρός. Η μετατροπή της σε αιθέριο πλάσμα που επιβραβεύει και επιβραβεύεται για τις καλές του πράξεις, θεωρήθηκε ένα πασιφανές τέχνασμα του συγγραφέα με σκοπό να χειραγωγήσει τα μικρά παιδιά ώστε να συμπεριφέρονται κόσμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου