Betty Grable

Ήταν η απόλυτη φαντασίωση για κάθε άντρα και ενέπνευσε τον Χιου Χέφνερ να δημιουργήσει το διάσημο αντρικό περιοδικό «Playboy». Το μοντέλο εκμεταλλεύτηκε τη λατρεία του κοινού για τα καλλίγραμμα πόδια της και τα ασφάλισε τότε για 1 εκατομμύριο δολάρια. Σήμερα αυτό το ποσό έχει δεκαπλάσια αξία. Πρόκειται για την Μπέτι Γκρέιμπλ, τη μεγαλύτερη σταρ του Χόλυγουντ στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και η φωτογραφία της με το άσπρο μαγιό την οδήγησε στην κορυφή. Χόρευε, τραγουδούσε και μάγευε το κοινό από τη μεγάλη οθόνη.
Γεννήθηκε το 1916 στο Μιζούρι. Ήταν ένα ντροπαλό κορίτσι που φοβόταν τα μεγάλα πλήθη και υπνοβατούσε, ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε σε όλη της τη ζωή. Η μητέρα της όμως είχε μεγάλα όνειρα και την έστελνε σε διαγωνισμούς ομορφιάς, όπου διέπρεψε.

Η παραπάνω φωτογραφία κοσμούσε τους τοίχους κάθε Αμερικάνου στρατιώτη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μητέρα και κόρη, εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες το 1929, αμέσως μετά το οικονομικό κραχ για να βρεθούν κοντά στον κόσμο της σόου μπιζ. Η μητέρα της 13χρονης Μπέτυ δήλωσε ψεύτικη ηλικία, λέγοντας ότι ήταν 15 για να βρει περισσότερους ρόλους. Για πολλά χρόνια, οι ταινίες της ήταν μέτριες και η φιλόδοξη μητέρα της έμεινε ανικανοποίητη. Μεγαλώνοντας, η Μπέτυ υποδυόταν σχεδόν αποκλειστικά όμορφες, αλλά ανόητες ξανθιές καλλονές.
Το 1939 ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ, όταν δέχτηκε μία τελευταία προσφορά για ένα σόου στο Μπρόντγουεϊ. Ο χορός και το τραγούδι της ταίριαξαν περισσότερο και δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η τύχη της άλλαξε. Κάθε ταινία της έσπαγε τα ταμεία και μέσα σε τρία χρόνια είχε γίνει η πιο δημοφιλής ηθοποιός του Χόλυγουντ. Το 1943 η καριέρα της απογειώθηκε μετά τη φωτογράφιση με τον Frank Powolny, που είχε ως αποτέλεσμα το θρυλικό πόστερ. Η Γκρέιμπλ παρέμεινε σταθερά πρώτη μέχρι το 1950, όταν άρχισε να διαφωνεί με τους παραγωγούς για τις αμοιβές και τους ρόλους. Την αντικατέστησαν σε πολλές ταινίες, σε άλλες παραιτήθηκε η ίδια, αλλά όταν εμφανιζόταν στην οθόνη, ο κόσμος έτρεχε να τη δει. 

Η Γκρέιμπλ όμως δεν έδειχνε τον ίδιο ενθουσιασμό για τον κινηματογράφο. Δεν ανησυχούσε ούτε καν για τις νέα γενιά ηθοποιών που θα της έπαιρναν τη δόξα, όπως η Μέριλιν Μονρό, η οποία την αντικατέστησε μία ταινία και έπαιξε στο πλευρό της στο «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο». Φήμες έλεγαν ότι οι δύο ηθοποιοί ήταν φοβερά ανταγωνιστικές, αλλά στην πραγματικότητα οι σχέσεις τους ήταν πολύ καλές. Λέγεται μάλιστα ότι η Γκρέιμπλ είπε στη Μονρόε: «Ήρθε η σειρά σου, αγάπη μου. Εγώ είχα την ευκαιρία μου!» Το 1956 αποσύρθηκε από το Χόλυγουντ και τη σόουμπιζ, έχοντας αφήσει πίσω της μια λαμπρή καριέρα. Πέθανε το 1973 από καρκίνο στους πνεύμονες σε ηλικία 56 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου