Η θρυλική σκηνή από τους «300»


To 2006 κυκλοφόρησε η ταινία «300» η οποία έσπασε τα ταμεία και σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων. Απέφερε κέρδη 400 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι μια από τις πιο μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες στον κινηματογράφο. Εξιστορούσε τη θρυλική μάχη στις Θερμοπύλες, το 480 π.Χ. όπου ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες κατάφερε να αποκρούσει τον πολυάριθμο περσικό στρατό του Ξέρξη. Ήταν βασισμένη στο κόμικ του Φρανκ Μίλλερ, ο οποίος από παιδί ήθελε να γράψει μια ιστορία στην οποία οι ήρωες δεν θα νικούσαν, αλλά θα θυσίαζαν τον εαυτό τους. Οι Σπαρτιάτες γνώριζαν ότι πήγαιναν σε αποστολή αυτοκτονίας, όμως ο Λεωνίδας έμεινε στο πεδίο της μάχης και πολέμησε μέχρι το τέλος. Η θυσία τους ξεσήκωσε τους υπόλοιπους Έλληνες, οι οποίοι ενώθηκαν ενάντια στον κοινό εχθρό.
Η ταινία ήταν το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάικλ Φασμπέντερ, ενώ μετά την προβολή της η καριέρα του Τζέραλντ Μπάτλερ απογειώθηκε. Ο Μπάτλερ υποδύθηκε τον Λεωνίδα, τον Βασιλιά των Σπαρτιατών και για τις ανάγκες του ρόλου, έκανε καθημερινά 4 ώρες γυμναστική επί μήνες. Όπως είχε πει ο ηθοποιός ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έκανε ποτέ στη ζωή του. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και το περιβάλλον στο οποίο έγινε η μάχη προστέθηκε χάρη στην ψηφιακή επεξεργασία.

«This is Sparta» και στην τουαλέτα! 
Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα από τις ταινίες «Αλέξανδρος» και «Τροία», ενώ δημιουργήθηκαν συνολικά 600 κοστούμια, για τα οποία εργάστηκαν 60 άτομα! Μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας είναι η στιγμή που ένας Πέρσης αγγελιαφόρος πηγαίνει στη Σπάρτη και ζητάει την υποταγή της πόλης στον Ξέρξη. Ο Λεωνίδας του φωνάζει την επική ατάκα «This is Sparta» και τον ρίχνει στο πηγάδι. Η σκηνή που ο βασιλιάς των Περσών φωνάζει «Τhis is Sparta» είναι από τις πιο διάσημες στιγμές του κινηματογράφου και όπως είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός πολλοί θαυμαστές του τον έβρισκαν στον δρόμο και του φώναζαν τη συγκεκριμένη ατάκα. Μάλιστα, μια φορά βρισκόταν στο αεροδρόμιο και πήγε στην τουαλέτα και τότε ένας άντρας τον ακολούθησε, στάθηκε δίπλα του και καθώς ουρούσε, φώναξε «Τhis is Sparta». Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπάτλερ είχε περιγράψει πώς γυρίστηκε η σκηνή: «Είπα τα συγκεκριμένα λόγια σχετικά ήπια και ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε. Καθώς το συνεργείο μετακινούσε τις κάμερες, είπα στον σκηνοθέτη: «Περιμένετε λίγο, επιτρέψτε μου να δοκιμάσω και κάτι άλλο. Μόλις το είπα όλοι γύρω μου γελούσαν. Τότε ρώτησα τον σκηνοθέτη: «Μήπως ήμουν υπερβολικός; και μου απαντάει «Ναι αλλά ήσουν φοβερός».

Ο Μπάτλερ είχε αποκαλύψει πως όταν γύριζε τη συγκεκριμένη σκηνή έπαθε κήλη. Όταν σήκωσε το πόδι του να κλωτσήσει τον Πέρση τραβήχτηκε και έπαθε κήλη στο ισχίο του. Χαρακτηριστικά ο ηθοποιός είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Η ψυχολογία μου στα γυρίσματα ήταν η εξής: Αυτός ο τύπος έχει περάσει πολλά περισσότερα απ’ όσα πρόκειται να περάσω εγώ, οπότε το λιγότερο που μπορώ να πάθω είναι μια κήλη από μια μικρή κλωτσιά, την οποία πράγματι έπαθα στα γυρίσματα. Όμως, όμως ήταν κουλ»!

Δείτε τη χαρακτηριστική σκηνή:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου