Μαντζουράνη Άννα

Το γελαστό κορίτσι του κινηματογράφου που έφυγε νωρίς. Έπαιξε σε 45 ταινίες.


Ήταν η Πολυχρονοπούλου στην ταινία Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, η Νίτσα στην ταινία Το έξυπνο πουλί και η Άννα Μαγγάνα στην ταινία Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι. Η πιο εμβληματική της ερμηνεία ήταν στην ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα, στην οποία ενσάρκωσε την Ελπίδα Παπαχριστοφόρου και κέρδισε το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για την αγαπημένη ηθοποιό του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Άννα Μαντζουράνη, η οποία έπαιξε σε δεκάδες ταινίες τη δεκαετία του '60. Αν και δεν ανέλαβε πρωταγωνιστικούς ρόλους ξεχώρισε για το ταλέντο της και το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό.
Είχε γεννηθεί το 1935 στην Αθήνα και μόλις τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Τάκη Μουζενίδη και το 1952 έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο με τον θίασο Ελληνική Μουσική Κωμωδία του Μουζενίδη. Τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο κέρδισε σε ηλικία 23 ετών στην ταινία Μέλπω, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Σπεράντζα Βρανά και ο Παντελής Ζερβός.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις και ξεχώρισε για την υπέροχη φωνή της και το ήθος της. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε συνολικά σε 45 ταινίες. Έπαιξε στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, του Ντίνου Ηλιόπουλου, του Γιάννη Γκιωνάκη και της Ρένας Βλαχοπούλου.
Ήταν παντρεμένη με τον παραγωγό ταινιών Αντώνη Καρατζόπουλο και μέχρι το τέλος της ζωής της δεν σταμάτησε να ασχολείται με την υποκριτική. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στην τηλεοπτική σειρά Η πλεκτάνη που προβλήθηκε το 1990 από την ΕΤ2. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου