Ποιες είναι οι πιο ακριβοπληρωμένες τηλεοπτικές σειρές;

Σκοπός κάθε τηλεοπτικού στούντιο είναι να φέρει κέρδη. Κι όπως λέει ένα παλιό ρητό: "πρέπει πρώτα να ξοδέψεις για να κερδίσεις". Ορισμένες εταιρίες παραγωγής πήραν παραπάνω από κυριολεκτικά αυτό το ρητό και επένδυσαν (ή συνεχίζουν αν επενδύουν) πολύ μεγάλα ποσά στις τηλεοπτικές τους σειρές. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτι το Business Insider, οι επτά τηλεοπτικές σειρές που έσπασαν κάθε ρεκόρ κόστους ανά επεισόδιο, είναι οι εξείς:

FRIENDS -NBC
Κόστος: 10 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.
Ούτε εντυπωσιακά σκηνικά, ούτε ειδικά εφέ, ούτε αμέτρητοι κομπάρσοι. Τα φιλαράκια ήταν μια από τις ακριβότερες σειρές όλων των εποχών γιατί οι πρωταγωνιστές τους εξασφάλισαν εορισμένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια που έχουν πληρωθεί ποτέ στην τηλεόραση.
Με 1 εκατ. δολάρια έκαστος ανά επεισόδιο, το κόστος της σειράς εκτινάχθηκε. Όμως και τα διαφημιστικά έσοδα ήταν υψηλότερα από κάθε άλλο σόου της εποχής.


ER - NBC 
Κόστος: 13 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.
Μια από τις πλέον μακροχρόνιες δραματικές σσειρές της τηλεόρασης, η Εντατική αποτέλεσε μια ακόμη μεγάλη πηγή εσόδων για το NBC. Στην αρχή η σειρά ήταν εξαιρετικά συμφέρουσα, με βάση το κόστος της. Όμως το αρχικό μπάτζετ των 2 εκατ. δολαρίων ανά επεισόδιο έφτασε τα 13 εκατ. δολάρια, μετά από 15 σεζόν κυρίως εξαιτίας των αμοιβών του καστ. Πάντως με τόσα χρήματα δεν θα άντεχε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια.


THE GET DOWN -NETFLIX
Κόστος: 120 εκατ. δολάρια τη σεζόν.
Μπορεί το sense8 να έμοιαζε ως η κορυφή μιας πραγματικά ακριβής σειράς για τα δεδομένα της Netflix, όμως κανείς δεν λογάριαζε χωρίς το δράμα της δεκαετία του '70, The get down.
Το κλίμα, τα σκηνικά, τα κουστούμια και όλα όσα αφορούν τη σειρά ήταν εξαιρετικά. Όμως το μεγαλύτερο κόστος από όλα ήταν η εξασφάλιση της άδειας αναπαραγωγής hip-hop, soul και rythm and blues μουσικής της εποχής. Και η μουσική της τηλεόρασης δεν είναι ποτέ φτηνή.


THE CROWN - NETFLIX
Κόστος: 130 εκατ. δολάρια τη σεζόν.
Σύμφωνα με το Time, η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης έρχεται κι αυτή από το Netflix, η οποία επένδυσε έναν πακτωλό χρημάτων για τα 10 επεισόδια της πρώτης σεζόν της ιστορικής σειράς The crown.
Πνευματικός διάδοχος της οσκαρικής ταινίας του 2006, The queen, των μώλις 15 εκατ. δολαρίων, το The crown αποτελεί άλλη μια εντυπωσιακή μεταφορά πίσω στο χρόνο η οποία τράβηξε με τις εντυπωσιακές της λεπτομέρειες την προσοχή των κριτών στους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς. Η δεύτερη σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος.


SENSE8 - NETFLIX
Κόστος: 9 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.
Οι Lana και Lilly Wachowski είναι γνωστές για τα πολλά χράματα που ξοδεύουν στις ταινίες τους. Μόνο το speed racer κόστισε 120 εκατ. δολάρια, ενώ ταινίες όπως το Matrix και το V for Vendetta έκαναν πάταγο.
Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στην τηλεοπτική τους πορεία θα έδιναν μια περιουσία για κάθε επεισόδιο, αν και η αρχική τους επαφή με την μικρή οθόνη ήρθε από το Netflix και όχι από ένα παραδοσιακό κανάλι.


ROME - HBO/BBC
Κόστος: 10 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.
Εάν ακούσει κανείς ότι μια σειρά αποτελεί ένα δράμα της HBO που βασίζεται στις περιγραφές του Ιουλίου Καίσαρα σχετικά με τον Μεγάλο Ρωμαϊκό Εμφύλιο Πόλεμο, τότε αυτομάτως του έρχεται στο μυαλό κάτι πάρα πολύ ακριβό.
Η σειρά αυτή έδωσε την εντύπωση πως τίποα δεν είναι αρκετά δαπανηρό για την τηλεόραση παρουσιάζοντας μια από τις πλέον ρεαλιστικές μορφές της αρχαίας Ρώμης στη μικρή οθόνη. Δυστυχώς οι τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις δεν έδωσαν τη δυνατότητα σε BBC και HBO να αντέξουν πάνω από δύο σεζόν.



GAME OF THRONES - HBO
Κόστος: 10 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο.
Η σειρά αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις ακριβότερες. Οι ιστορίες του Γουέστερος που βασίζονται στα βιβλία του George R.R. Martin κερδίζουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ενώ το τεράστιο κάστινγκ, τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα ακριβά ειδικά εφέ καθιστούν τη σειρά μια από τις μεγαλύτερες και πιοι εντυπωσιακές επιτυχίες της τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου