E.T. ο εξωγήινος

Ο ΕΤ προέκυψε από ένα φανταστικό φίλο του Σπίλμπεργκ μετά το διαζύγιο των γονιών του.
Μέχρι να κυκλοφορήσει ο ΕΤ, η εικόνα που είχαν οι θεατές για τους εξωγήινους ήταν τρομακτική. Το 1979 το θρίλερ Άλιεν του Ρίντλει Σκοτ με την διαφημιστική ατάκα "κανείς δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή σου στο διάστημα", έπεισε κοινό και κριτικούς ότι οι εξωγήινοι είναι απειλητικά και φοβερά όντα. Αντίθετα ο ΕΤ όχι μόνο δεν φόβισε τους θεατές, αλλά τους δημιούργησε τρυφερά συναισθήματα.
Όλα ξεκίνησαν στο μυαλό του Σπίλμπεργκ όταν ήταν παιδί και οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Τότε για να αναπληρώσει το κενό του αδερφού ή της αδελφής που ποτέ δεν θα αποκτούσε, αλλά και του πατέρα που ένιωθε ότι έχανε, έπλασε ένα φανταστικό φίλο. Έναν εξωγήινο που του κρατούσε συντροφιά...Η ανάμνηση θάφτηκε για χρόνια στο μυαλό του σκηνοθέτη, αλλά δεν ξεχάστηκε. Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο Σπίλμπεργκ ετοιμαζόταν να γυρίσει μια καινούρια ταινία. Αρχικά προτάθηκε το Growing up, που είχε αυτοβιογραφικά στοιχεία από την παιδική του ηλικία, αλλά για λόγους που είχαν να κάνουν με την παραγωγή, η ταινία δεν έγινε. Λίγο αργότερα αποφάσισε να σκηνοθετήσει ένα σενάριο του John Sayles σύμφωνα με το οποίο μια ομάδα εξωγήινων απειλούσε ένα αγρόκτημα, αλλά ούτε αυτή η ταινία γυρίστηκε. Ο Σπίλμπεργκ εγκατέλειψε την ιδέα του θρίλερ και ανέσυρε την ανάμνηση του φανταστικού εξωγήινου φίλου του. Έτσι γεννήθηκε ο ΕΤ το όνομα του οποίου προέρχεται από τις λέξεις Extra Terrestrial που σημαίνει εξωγήινος.
Λέγεται ότι για να καταλήξει ο σκηνοθέτης στη φιγούρα του ΕΤ, που είναι σχεδιασμένη για να μην προκαλεί φόβο, χρησιμοποίησε στοιχεία από τα πορτρέτα των Αϊνστάιν, Σάντνμπουργκ και Χέμινγουεϊ. Για την ομιλία του εξωγήινου συνδυάστηκε η φωνή του ηθοποιού Debra Winger με ήχους ζώων, όπως ρακούν και άλογα. Το κοστούμι του ΕΤ φορούσαν στις περισσότερες σκηνές δύο νάνοι εναλλάξ ενώ σε κάποιες μεμονωμένες, ένα 12χρονο αγόρι που είχε γεννηθεί χωρίς πόδια. Υπάρχουν επίσης και κάποιες σκηνές όπου χρησιμοποιήθηκε μαριονέτα την οποία χειρίζονταν εννέα άνθρωποι.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου