Good morning Vietnam (1987)

Robin Williams, Forest Whitaker

Για τους λάτρεις των πολεμικών ταινιών αλλά και όλων όσων θέλουν να δουν τον Robin Williams σε ένα ξεχωριστό ρόλο, έναν ρόλο για τον οποίο προτάθηκε για Oscar, η Touchstone έχει να παρουσιάσει το film του Barry Levinson "Good Morning Vietnam". 
Πρόκειται για μια ταινία με πρωταγωνιστές τους Robin Williams και Forest Whitaker, μια ταινία που μπορεί να αποδώσει λεπτές ψυχολογικές καταστάσεις μέσα από το μοντάζ και τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης των πλάνων. 
Ο συνδυασμός μουσικής και εικόνας είναι απόλυτα συμβατός, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο θεατής να έχει την αίσθηση ότι όλα τα κινούμενα αντικείμενα στο πλάνο ακολουθούν τον ρυθμό. Αποκορύφωμα της συμμετρίας αυτής μουσικής- εικόνας, αποτελεί η αντίθεση του τελευταίου ακούσματος «what a wonderful world» του Louis Armstrong σε συνδυασμό με τις εικόνες ενός «εχθρικού» world. Με τον τρόπο αυτό ο Markowitz (συγγραφέας) καταφέρνει να περάσει το αντιπολεμικό του μήνυμα μέσα από τον ρόλο του DJ της ραδιοφωνικής εκπομπής του στρατού. 
Ο πρωταγωνιστής – Cronauer - καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις με το υποκριτικό του ταλέντο και να παρουσιάσει μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και σκληρότητα όπου ο ρόλος το απαιτεί. Η επιτυχημένη επιλογή στο ρόλο αυτό του Robin Williams σε συνδυασμό με το σωστό ερμηνευτικό τάϊμινγκ των υπολοίπων ηθοποιών αποτελούν την επένδυση του σκηνοθέτη και την βάση της επιτυχίας της ταινίας. 
Ο θεατής δεν θα δει μια απλή ταινία αλλά μια ταινία στην οποία συνυπάρχουν η αδελφική αγάπη, ο έρωτας, η κακία, η φιλία, η έχθρα και τα έθιμα ενός άλλου λαού. 
Αρνητικό στοιχείο, το γεγονός ότι τρεις φορές κατά την διάρκεια του έργου ο πρωταγωνιστής που υποτίθεται έρχεται στην Σαϊγκόν από την Κρήτη αναφέρει: «στην Ελλάδα οι γυναίκες είναι σαν τον Ζορμπά». Η ατάκα αυτή ακούγεται άσχημα στα αυτιά του Έλληνα θεατή. 

Παρόλα αυτά, αυτό που μένει στην μνήμη του θεατή είναι ότι δεν πρόκειται για ταινία με μάχες, δεν είναι “άσκηση πολέμου είναι ροκ ν΄ρολ” όπως θα έλεγε και ο Cronauer. Γι΄ αυτό λοιπόν έχουμε να προτείνουμε: GOOD MORNING VIETNAM στους 540 μεγακύκλους του στρατιωτικού σταθμού της Σαϊγκόν. 

Δείτε το trailer:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου